Війна
4 липня 2019
«Вертаємо своє!»: презентовано відеоролик до 5-річчя звільнення міст сходу України
У ролику використане архівне відео.
news-image

Український інститут національної пам’яті презентував  відеоролик до 5-річчя звільнення міст сходу України під назвою «Вертаємо своє!», передає «Є!» із посиланням на УІНП.

У ролику розповідається про початок російської агресії, про російські плани, реалізації яких завадили українські збройні сили та добровольці, про хроніку звільнення українських міст. Відчути атмосферу тих подій дозволяють документальні кадри, зняті на передовій.

У ролику використане відео, надане Військовим телебаченням України. А також кадри, зняті особисто режисеркою ролика Діаною Гордою у 2014-му році. Сценарій до відео написала співробітниця Інституту Іванна Кобєлєва.

«Ми тоді об’їздили багато позицій. Їздили до морпіхів, були в Авдіївці після звільнення, під Маріуполем після звільнення, в Широкіному. Але там жах. Міна на міні. Це місто буде мертвим ще десятиліття, бо там сепари, зрозумівши, що втрачають позиції, понатикали мін, де тільки можна було. Думаю, там ще довго ніхто не купатиметься. Було дуже страшно, моторошно. І тоді, і зараз. Тому всі, хто воює, хто відвоював наші території, для мене герої», – ділиться спогадами Діана Горда.

Нагадаємо, що 1 липня в Україні стартувала інформаційна кампанія, яка покликана нагадати, як 5 років тому наші воїни звільняли українські міста від окупації.