Суспільство
3 липня 2019
У білоцерківському “Вікні життя” вперше залишили новонароджену дитину
"Вікно життя" влаштували 4 роки тому.
news-image

«Вікно життя», де можна анонімно залишити дитину, у Білій Церкві відкрили 27 грудня 2016 року. І тільки цьогоріч, 20 червня, залишили першу дитину. Виявлену дівчинку медсестри назвали Марійкою, передає «Є!» із посиланням на Погляд.

“О 3:40 ночі ми отримали сигнал, що у “Вікні життя” знаходиться дитина. Постова медсестра зреагувала миттєво, хоча дуже здивувалася. Це вперше за чотири роки немовля залишили у “вікні”, – розповів головний лікар пологового будинку Анатолій Бондар.

Після обстеження було зрозуміло, що дівчинка була народжена протягом доби. Вона була охайна, чиста, у рожевому одязі. Марійку обстежив неонатолог та інші лікарі, жодних захворювань не виявили.

Протягом трьох днів медики оформляли документи і здорову дитину передали під патронат соціальної служби.

“Вікно життя” розташоване не в людному місці, збоку пологового будинку. Воно не освітлюється і не прохідне. Камер відеоспостереження там немає. Породілля приносить немовля, відкриває вікно і кладе його на спеціальний стіл. Через 10 хвилин спрацьовує датчик і дитина потрапляє в спеціальний бокс. Сигнал надходить постовій медсестрі. В цей час мати може піти непоміченою. Згідно закону, держава трактує її вчинок не як злочин. Тобто жінка не несе кримінальної відповідальності і її не розшукує поліція.

Зараз дитина знаходиться в дитячій обласній лікарні. Протягом перших двох місяців біологічна мати може повернути дитину, тільки якщо доведе своє батьківство. У протилежному випадку немовля зможуть усиновити.
Читайте також: Поліція Київщини розшукує матір, яка викинула новонароджену дитину на смітник