Суспільство
28 червня 2019
Що робити, коли вкусила змія: поради Супрун
У світі щорічно від укусу змій помирає від 81 тисячі до 138 тисяч людей.
news-image

Укуси змій представляють серйозну загрозу здоров’ю, і подекуди життю людини. За даними ВООЗ, у світі щорічно отруйні змії кусають близько 5,4 мільйона людей. З них помирає від 81 тисячі до 138 тисяч людей, втричі більше залишаються травмованими — через потребу в ампутації кінцівки чи інших небезпечних наслідків укусів. Про це повідомила на своїй сторінці в.о. міністра МОЗ Уляна Супрун, передає «Є!»

Чиновниця зазначила, що в Україні епідемічна ситуація не така загрозлива, і померти від укусу змії практично неможливо, бо в нас не поширені отруйні види змій. В природних умовах найбільш поширені гадюка звичайна та гадюка степова. В домашніх умовах деякі любителі рептилій утримують і більш небезпечних отруйних змій (кобри, ефи, гримучники тощо).

Щорічно у весінньо-осінній період реєструють від 5 до 12 випадків укусів отруйних змій. Про це повідомляє Київський токсикологічний центр. Переважно людей кусають гадюки.

Одже, що відбувається, коли кусає змія?

Отрута гадюки має геморагічну дію, тобто діє на серцево-судинну систему та згортання крові. В результаті сильно падає тиск, утворюються тромби, може бути кардіотоксичний ефект.

Зміїна отрута в організмі людини розповсюджується лімфатичною системою або кровотоком. В останньому випадку виникає важка інтоксикація. Знищення отрути в організмі відбувається через шлунково-кишковий тракт, залози внутрішньої секреції та нирки.

У перші 30-90 хвилин після укусу починається миттєве згортання крові (гіперкоагуляція) та поява мікротромбів. Згодом настає гіпокоагуляція і ризик кровотеч в шлунково-кишковому тракті чи з носу. Період напіввиведення отрути становить 6-12 годин.

З ускладнень найбільш небезпечними є гангрена та сепсис. У віддаленому періоді можуть спостерігатися злущення епітелію шкіри, атрофія м’язів, порушення контролю роботи м’язів. Це виглядає як “усихання”.

Що робити якщо вкусила змія:

Потрібно якнайшвидше потрапити до лікарні та отримати фахову допомогу. Адже укуси небезпечні саме ускладненнями, що можуть після них виникнути. Якщо транспортування до лікарні займає багато часу, варто надати домедичну допомогу постраждалому.

▪ Зберігайте спокій та не панікуйте. 

▪ Перемістіть людину у зручне положення та стежте, щоби вона менше рухалася. 
▪ Звільніть місце укусу від будь-якого стискання (від взуття, одягу чи прикрас). Особливо при швидкому наростанні набряку. 
▪ Під час транспортування бажано зафіксувати кінцівку в припіднятому положенні — з допомогою шини або підручними засобами. 
▪ Місце укусу потрібно обробити антисептичним розчином. Для цього на рану накладається циркулярна пов’язка, що злегка здавлює кінцівку. З допомогою неї можна запобігти забрудненню рани та зменшити швидкість розповсюдження отрути по лімфатичним судинам.
▪ Якщо у постраждалого є тривога — слід його/її заспокоїти або дати заспокійливі засоби.

Чого НЕ варто робити:

▪ Не намагайтесь обробляти рану додатково.

▪ Не припікайте рану та не прикладайте лід. 
▪ Не накладайте джгут. Це протипоказано через численні ускладнення при його застосуванні.
▪ Не висмоктуйте отруту. Ефективність цієї процедури досить сумнівна. Зокрема обмежена у часі — це потрібно робити не пізніше ніж за 5-7 хвилин з моменту укусу. При цьому у людини, що надає подібну допомогу не повинно бути пошкоджень (ран, виразок) у ротовій порожнині. 
▪ Не вживайте алкоголь чи кофеїн. 
▪ Не намагайтеся зловити чи вбити змію. Спробуйте запам’ятати її його колір та форму — це може допомогти у лікуванні.

Читайте також: На Прикарпатті вже троє дітей потрапили до лікарень після укусів гадюк