Суспільство
24 червня 2019
Бігом на природу: що здатні зробити лише 2 години надворі з нашим організмом
Люди, які проводили хоча б 120 хвилин на тиждень на природі, бачили покращення свого психологічного на фізичного здоров’я.
news-image

Кожному, хто хоча б раз бачив дитину, яка бігає лісом чи грається у потічку, не треба бачити дослідження вчених, аби зрозуміти: проведення часу на природі корисне для дітей. Про це пише «Є!» з посиланням на УП Життя.

Це те, що більшість батьків знають на інтуїтивному рівні, пояснює засновниця та виконавча директора центру природи та досліджень Wildrock Керолін Шуйлер.

За її словами, коли діти мають шанс вільно гратися на природі, вони щасливіші, краще поводяться, і більш соціалізовані.

Більшість дорослих теж знають, що природа корисна і їм. Але скільки часу нам треба на природі, щоб стати щасливішими?

Вчені з Великої Британії намагалися відповісти на це запитання.

У свіжому дослідженні вчені дослідили більше 19 тисяч людей у Великій Британії.

Питали, скільки часу вільного часу вони провели на природі упродовж останнього тижня. І питали їх про самопочуття та оцінку власного здоров’я.

Науковці помітили: люди, які проводили хоча б 120 хвилин (2 години) на тиждень на природі, бачили покращення свого психологічного на фізичного здоров’я порівняно з людьми, які зовсім не проводили час на природі.

І не важливо, скільки і де ви проводили ці 2 години не в приміщенні. Це могли бути як короткі прогулянки біля дому, так і довгі мандрівки парком на вихідних. Ефект той же.

За словами науковців, це перший крок до того, щоб вони могли офіційно рекомендувати людям проводити певну кількість часу на природі щотижня.

Інше дослідження показало, що навіть маленькі вилазки на природу корисні для здоров’я. Дослідження показало, що люди, які займалися спортом хоча б 5хв на природі, покращували самопочуття та настрій.

Шуйлер зазначає, що бачить таку швидку трансформацію у центрі Wildrock, навіть серед дорослих, у яких дуже стресова робота.

Каже, що після години на природі дорослі сміються, метушаться та збирають якісь речі, ніби їм 5 років.

Психотерапевтка Джессіка Мутенот-Стол додає, що необов’язково їхати на вихідні кататись на каяках, щоб отримати користь від природи.

"Якщо біля вас є парк з парою-трійкою дерев і 15 хвилин — ідіть! Ви отримаєте від цього користь", — каже Шуйлер.

Психотерапевтка та екотерапевтка Патрісія Хасбах пояснює, що її робота з клієнтами виходить за рамки просто розмов про те, скільки клієнт проводить часу на природі.

За її словами, з психологічної точки зору помічним є усвідомлення стосунків та взаємодії між пацієнтом та природою.

Можете використовувати усі свої чуття на природі. Наприклад, помітити, як пролітає плашка, повзе мурашка, шелестить листя чи пахнуть квіти.

Деякі переваги для здоров’я ми отримуємо на природі тому, що на вулиці люди більш фізично активні.

Дослідження показує, що навіть сидіння на природі може покращити здоров’я.

Хасбах додає, що природа також дає нам відпочити від годин психологічної втоми через "скеровану увагу" — час, проведений сконцентровано на роботі, екрані комп’ютера, водінні.

Коли люди переривають скеровану увагу навіть на короткий час на вулиці, то схильні дозволити собі більше мимовільної уваги. Це дозволяє відновитися, щоб потім знову повернутися до скерованої уваги.

Ці переваги ви отримаєте на природі тоді, коли відкладете свій смартфон і дозволите природі повністю захопити вашу увагу.

Читайте також:50 тисяч км на велосипеді: історія української пари, яка подорожує світом (фото, відео)