Події
20 червня 2019
На Соборі у Філарета відкинули Томос
Філарет також звернувся за підтримкою до президента України Володимира Зеленського.
news-image

У Києві на зборах колишньої УПЦ Київського патріархату, які відбулися з ініціативи Почесного патріарха Філарета, відкинули Томос про Єдину українську церкву. Про це повідомило видання "Вести" в своєму телеграм-каналі, передає «Є!» із посиланням на Обозреватель.

За їхніми даними, Філарет також звернувся за підтримкою до президента України Володимира Зеленського. В постанові Собору вказано, що він не затверджує, а відміняє постанову архієрейського собору.

"...бо це був не Помісний собор, а зібрання підписів архієреїв, одного священника та двох мирян про умовну ліквідацію УПЦ КП на вимогу Вселенського Константинопольского Патріарха Варфоломія", - сказано в документі.

Відзначається, що без умовної ліквідації УПЦ КП нібито не могло бути об'єднавчого собору українських Церков 15 грудня 2018 року і надання Томосу про автокефалію.

До того ж, як вказано в документі, Філарет далі вважає себе патріархом київським і претендує на все майно і всі гроші УПЦ КП, які тепер перейшли ПЦУ.
"Помісний собор заявляє і постановляє, що Українська Православна Церква Київського Патріархату зареєстрована державним органом та продовжує своє існування і діяльність на благо українського народу і Української держави", - відзначається в постанові.

Також підкреслюється, що главою УПЦ КП залишається Філарет. У заяві також зазначено, що Томос про автокефалію нібито ставить Українську Церкву в залежність від Константинопольського Патріархату.

Під час свого виступу на Філарет неодноразово підкреслив, що йому категорично не подобається томос.

"Порошенко потрібен був будь-який томос, тому що йому потрібна була підтримка на виборах", - заявив він.

Варто відзначити, що у новій Православній церкві України Філарет став "почесним патріархом" без прав і без влади. Патріарх підкреслив, що вдячний Варфоломію за томос, але його умови не влаштовують УПЦ КП.

Відзначимо, що Собор проводять у Володимирському храмі, настоятель якого протоієрей Борис Табачок є прихильником і давнім соратником Філарета.

На захід з Росії приїхали митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф та його вікарний єпископ Петро (Москальов). Згідно зі списком учасників собору, на нього також прибуде єпископ Фалештський і Східно-Молдавський Філарет (Теодор Панку).

Нагадаємо, Почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що має намір відновити Київський патріархат. У відповідь в ПЦУ визнали недійсними будь-які документи і розпорядження від імені УПЦ КП, видані після 30 січня 2019 року. Також у ПЦУ заявили, що такі дії почесного патріарха руйнують єдність церкви. Єпископ Адріан Кулик-Богдан назвав Філарета "професійним розкольником і бунтарем". 11 червня Філарет оголосив про рішення скликати помісний православний Собор, хоча статут церкви такого права йому не дає. Також Філарет заявив, що не був ознайомлений із Томосом до його отримання, тому не приймає його.

Читайте також: Філарет каже, що Епіфанія оточили «промосковські сили»