Політика
18 червня 2019
Блогери та гумористи: хто йде в Раду по мажоритарних округах
Добре помітною є тенденція висунення кандидатами людей з шоу-бізнесу, медіа та спорту.
news-image

Виборча кампанія в самому розпалі. Йде реєстрація кандидатів у народні депутати, в тому числі, й на мажоритарних округах. І тут очікується не менше несподіванок, ніж у партійних списках. Видання "Апостроф" зібрало інформацію про найяскравіші округи, де планують висуватися спортсмени, артисти, а також відомі блогери, передає «Є!»

Більшість партій обіцяли представити партійні списки, а також всіх своїх мажоритарників вже на партійних з'їздах, які пройшли до 10 червня. Але насправді вийшло так, що багато політсил встигли показати лише перші п'ятірки-десятки списків (крім партій "Голос" і "Слуга народу"), а також зовсім невелику кількість мажоритарників.

Добре помітною є тенденція висунення кандидатами людей з шоу-бізнесу, медіа та спорту. Таких людей можна побачити, як у списках партій, так і на мажоритарних округах.

"Слуга народу" в ряді округів збирається висунути людей, які пов'язані зі студією "Квартал 95" або зі сферою шоу-бізнесу. Найчастіше це відбуватиметься там, де будуть висуватися представники влади або сильні гравці. І хоча такі кандидати від СН зовсім далекі від політики, причетність до "Слуги" відразу ж дає їм до 20% підтримки.

Одним з таких є ресторатор і телеведучий Микола Тищенко, що був присутній на з'їзді. За попередньою інформацією, він піде на київському 219 окрузі, де балотується відомий депутат, що входить у фракцію "Блок Петра Порошенко" - Олександр Третьяков. Сам Тищенко цю інформацію не підтверджує і не спростовує, але один зі співрозмовників в СН повідомив "Апострофу", що остаточного рішення по цій кандидатурі ще немає.

Через негативний суспільний резонанс, деякі люди, наприклад, тусовщиця Ірина Панченко, вже були виключені зі списку, але переговори з Тищенко ще тривають.

До яскравих кандидатів також можна віднести актора студії "Вечірній квартал" Юрія Корявченкова, який балотуватиметься по мажоритарному округу № 31 у Кривому Розі. Корявченков, він же Юзик, з'являвся практично у всіх зйомках "Вечірнього кварталу", а також очолював партійний штаб в Кривому Розі.

Також, за інформацією "Апострофа", в якості мажоритарника, збирається йти в Раду телеведучий і комік Олександр Скічко. Попередньо, його округ — 197 в Черкаській області. Скічко також був присутній на з'їзді партії "Слуга народу". Він не підтвердив, але і не спростував ймовірність свого походу по мажоритарці, а на уточнюючі запитання "Апострофа" в якій якості він прийшов на з'їзд відповідав коротко - "в якості гостя". Скічко також є зятем відомого бізнесмена та забудовника Леоніда Юрушева, який свого часу, як писали ЗМІ, був спонсором екс-прем'єр-міністра Арсенія Яценюка.

Також під прапорами "Слуги народу" піде дніпровський блогер, письменник, співведучий програми "Народ проти" Макс Бужанський, який балотуватиметься по 25 округу в Дніпрі. Сам Бужанський в коментарі "Апострофу" розповів, що з ним зв'язалися зі штабу партії і запропонували участь у виборах:

"Телефонував хтось із штабних працівників, запрошення на бесіду було технічним моментом. У мене дуже активна громадянська позиція: Facebook, телебачення. Я представляю точку зору великої кількості людей. В цілому, мої погляди тотожні ідеології "Слуги народу", на цьому ж ґрунті і виникла ідея про похід на вибори по мажоритарці".

На цьому ж окрузі вже зареєструвався Загід Краснов - відомий дніпровський політик.

Також на 94 окрузі в Київській області, збирається йти журналіст 1+1 Олександр Дубинський, який з деяких пір зайнявся політикою. На цьому ж окрузі мають намір балотуватися народні депутати Ігор Мосійчук, фронтовик Віктор Романюк та одіозний соратник екс-президента Петра Порошенка - Ігор Кононенко. Подейкували, що Кононенко збирався змінити округ через майбутню боротьбу з Дубинським. Хоча в оточенні Кононенка повідомили "Апострофу", що ніби мають намір поборотися з Дубинським. Через таку кількість одіозних персонажів, цей округ обіцяє бути одним з найяскравіших.

На 96 окрузі в Київській області збирається балотуватися ще одна журналістка 1+1 - Ольга Василевська. За її словами, головним мотивом висування стало бажання перемогти на окрузі чинного нардепа-мажоритарника Ярослава Москаленка, який не з'являвся в Раді, нібито займаючись вирішенням своїх бізнес-інтересів. За інформацією "Апострофа", сам Москаленко ще не прийняв рішення, чи варто йому йти на вибори по цьому округу.

За даними ЗМІ, по 93 округу в Києві піде гімнастка Ганна Різатдінова, яка нещодавно народила сина бізнесмену-втікачу та народному депутату Олександру Онищенку. Глава партії Дмитро Разумков, втім, спростував інформацію про похід Різатдінової. По цьому ж округу міг піти і сам Олександр Онищенко, але ЦВК відмовилася реєструвати його кандидатом, оскільки він не проживає в Україні протягом останніх п`яти років.

Також, за інформацією "Апострофа", на мажоритарний округ піде ще один "кварталець" - ведучий і блогер Артем Гагарін, який у першому та другому турі президентських виборів працював у штабі Зеленського. На прохання "Апострофа" підтвердити або спростувати цю інформацію, Гагарін відповів, що не коментує її, однак на своїй сторінці в Facebook прізвище обачно вже змінив (Гагарін - сценічний псевдонім, за паспортом він Михайличенко).

Але не тільки "Слуга народу" виставляє неоднозначних кандидатів. Наприклад, на 221 окрузі в Печерському районі Києва балотується одіозний блогер і політтехнолог, продюсер "Люмпен продакшн", який нещодавно засвітився в секс-скандалі, пов'язаному з керівництвом Держбюро розслідувань, Володимир Петров. Він вже не в перший раз бере участь в таких кампаніях, націлених, скоріше, на відбір голосів у конкурентів, ніж на реальний результат або прохід до парламенту. На цьому ж окрузі також висувається і нардеп Леонід Ємець, який ще недавно входив у фракцію "Народного фронту". Ємця нещодавно висунула партія "Голос" Святослава Вакарчука.

Цікава боротьба буде розгортатися також на харківському окрузі № 169, де висувається народний депутат Олександр Грановський, котрий нещодавно залишив партію Петра Порошенка. Грановський, як вже писав "Апостроф", на цьому окрузі отримав підтримку харківського мера Геннадія Кернеса. Разом з Грановським тут же йдуть нардеп-фронтовик Олександр Кірш і заступник голови облради Володимир Скоробогач. Також, на цьому окрузі зібрався балотуватися харківський блогер Володимир Коваль, хоча 15 червня суд в Києві ухвалив відмовити йому в реєстрації.

У якості мажоритарника планують висувати й співачку Анастасію Приходько, яка вже довгий час співпрацює з партією "Батьківщина". Вона була присутня і на з'їзді партії 10 червня.

На 211 окрузі в Києві зареєструвався скандальний блогер Всеволод Філімоненко, який мав конфлікт із главою Центру протидії корупції Віталієм Шабуніним. По цьому округу раніше обирався нардеп Євген Рибчинський, який нещодавно перейшов до лав "Батьківщини", але за інформацією "Апострофа", нардеп піде по округу у Львівській області, де раніше висувався його колега Володимир Парасюк.

У багатьох політсилах ще йдуть переговори з приводу висунення або підтримки тих чи інших мажоритарників. Остаточний список можна буде побачити тільки після 20 червня, коли закінчиться реєстрація в ЦВК.

Читайте також: Сергій Сивохо зібрався у нардепи