Київ
14 червня 2019
У Києві працівники військкоматів просто на вулиці забирали чоловіків призовного віку (відео)
Військкомати твердять, що забирали ухилянтів.
news-image

В армію - з метро, зупинок та з-під роботи. У Києві працівники військкоматів разом із поліцією просто на вулиці забирали чоловіків призовного віку, доправляли на медкомісію і далі - на збірний пункт.

Про це скаржаться їхні родичі. Військкомати твердять - забирали ухилянтів, йдеться в сюжеті програми ТСН, пише «Є!».

 

"Я Олександр Земляний. Перебуваю на Зрошувальній, 17-А. Тут мене утримують", - Олександр фільмує себе та інших на плацу збірного пункту в Києві. Чоловіка до військкомату доправили ще в неділю, просто з зупинки, кажуть свідки. Їхати з поліцією та комісарами він не хотів.

Адвокати, які подали скаргу про незаконне затримання, ще вчора клопотали, аби Олександра привезли на засідання. Суд погодився. І напередодні захисники відвезли рішення військовим. Там же знімальна група застала родичів інших юнаків. Усі бідкались - хлопців раптово затримали і готують до відправки до армії.

"Вранці на зупинці, поліція разом із військовими – не поїдете – одягнемо наручники, заведемо силою, все", - говорить батько призовника Андрія Мороза Віктор Яценко.
"Людина зайшла в метро – от його зустріли там, два підійшли, забрали", - каже знайома призовника Івана Гібського Тетяна Цимбалюк.

Рідні запевняють - раніше повісток їм не приносили, крім того - більшість не кияни. Їх обурює, як військкомати відловлюють призовників.

"Ситуація незрозуміла, моя дитина без телефона, якби не друг – ви розумієте, що мені думати. В розшук, по фейсбуку шукати? В поліцію дзвонити. При чому тут страх перед армією", - зазначає матір призовника Андрія Мороза Людмила Яценко.

Потім доправляли їх на медкомісію і далі - на збірний пункт. Про це скаржаться їхні родичі. Військкомати твердять, що забирали ухилянтів. 

Адвокати Олександра наполягають - їм не дали зустрітись із клієнтом. Де він зараз - невідомо.

"Ми говоримо про незаконне затримання, про позбавлення волі людини", - каже адвокат Олександр Щербина.

Військкомат апелює - все законно. Хлопець, мовляв, добровільно поїхав до комісаріату і пройшов медкомісію. І хоч він із Кам'янського, у них є дані, що Олександр ухиляється від призову.

"За нашими даними, він перебуває в розшуку за військовим комісаріатом за своїм місцем реєстрації", - зазначила представниця Дніпровського районного в місті Києві військового комісаріату Світлана Білик.

На запитання, чим це підтверджується, відповіла: "Дана інформація – тільки в телефонному режимі".

"Ні поштою, ні в ящику за адресою, ні особисто – ніхто додому не приходив і ніхто не казав, що повістка – прийдіть до військкомату", - каже брат Олександра Земляного Захар Бутенко.

Та і взагалі - хлопця затримували без жодних документів, кажуть його друзі.

"Паспорт у цей час був у нього вдома. І він до сьогодні не з ним", - говорить товариш Олександра Земляного Мілан Беляєв.

Представник комісаріату ситуацію, як хлопець опинився на плацу без документів, пояснює так:

"Була надана вайбером копія його паспорта. Це те, якою я зараз інформацією володію", - сказала представниця Дніпровського районного в місті Києві військового комісаріату Світлана Білик.

Також у суді з'ясувалося, що Олександр вже у військовій частині. І доправили його туди ще вчора ввечері - попри постанову суду привезти хлопця на засідання сьогодні.

"Усе, друзі. Мене просто взяли і повезли в "Десну" (військовий навчальний центр). Ми їдемо в Чернігівську область. Щоб ви знали – я нічого взагалі не підписував", - розповів на відео Олександр.

Родичі інших хлопців надали ТСН відео, як жовтий автобус виїздить із збірного пункту.

Військові кажуть, з'ясовувати - правомірними були дії військкомів чи ні - потрібно в кожному конкретному випадку. Але чоловік призовного віку, за законом, має з'явитися до військкомату, щойно указом оголошено про призов. Навіть якщо повістки немає.

"Може не отримати за різними причинами, вона (повістка) до нього може не дішла, що його навіть військкомат не викликає – але все-одно згідно зі статтею закону він протягом 10 днів повинен сам звернутися до військового комісаріату", - пояснив керівник відділу комплектування та призову управління персоналу Штабу командування сухопутних військ Микола Кочаненко.

Та от забирати з вулиці не мають нікого. Так каже міністр оборони.

"Такої практики точно не має бути. А там, де відбувається таке, я відношу до особливостей характера військкома, який щось не так зрозумів, це скоріше за все виключення", - сказав міністр оборони Степан Полторак.

Судовий розгляд скарги про утримання Олександра Земляного ще триває. Але військові кажуть, якщо буде потрібно, то до суду його доправлять навіть з частини. 

Читайте також:Маріуполь святкує п’яту річницю звільнення від терористів: згадуємо деталі очищення міста