Суспільство
12 червня 2019
«Новий» трудовий кодекс: яких змін слід очікувати українцям
В оновленому варіанті пропонується чимало нововведень, адже документ складається з 385 статей.
news-image

Нещодавно в Міністерстві соціальної політики України знову заговорили про те, що необхідно приймати новий трудовий кодекс. Його проект був прийнятий в першому читанні Верховною Радою ще в 2015 р, з тих пір в документ внесли безліч правок, але в Раді, як і раніше, не поспішають виносити його на порядок денний, пише «Є!» з посиланням на Є Миколаїв

Кодекс, який не можуть прийняти

Трудовий кодекс в Україні давним-давно застарів. За весь час його існування в нього вносилося чимало правок, але, тим не менш, масштабного оновлення так і не відбулося. У Міністерстві соціальної політики запевняють, що сучасна система принципів трудового права не повною мірою відповідає потребам часу, цілям і завданням незалежної України, а тому її потрібно переглянути з урахуванням змін в суспільстві, а також з урахуванням економічних реалій.

Проект нового трудового кодексу № 1658 в Раді був зареєстрований ще в кінці 2014 року. Рік по тому - в листопаді 2015 року - законопроект прийняли в першому читанні. Після чого для доопрацювання документа створили робочу групу.

"Робочою групою було проведено близько 40 засідань, на яких відпрацьовувалися питання вдосконалення положень законопроекту № +1658, розглянуті і прийняті рішення по більш ніж 1700 пропозицій. У той же час, ці пропозиції спрямовані в першу чергу на підвищення соціального захисту працівника", - пишуть на сайті Мінсоцполітики і додають, що особливу увагу також приділяли зауважень, які отримали від міжнародної організації праці.

Роботу з законопроектом закінчили ще в травні 2017 року, але з тих пір документ так і не винесли на розгляд. Незважаючи на це, в Раді розглядають законопроекти, які спрямовані на точкові зміни в трудовому законодавстві. Наприклад, в кінці травня Рада відхилила законопроект №7113, який передбачав скорочення робочого дня для вагітних.

Зараз в уряді знову поновилися розмови про необхідність прийняття нового трудового кодексу. В оновленому варіанті пропонується чимало змін, адже кодекс складається з 385 статей.

Збільшено відпустку

Одним з найбільш очікуваних нововведень стало збільшення відпустки. Зараз стандартна відпустка в Україні становить 24 дні, більша вона тільки у деяких професій, наприклад, у шахтарів, вчителів, або ж у багатодітних батьків малолітніх дітей. У законопроекті ж пропонують збільшити її до 28 днів. При цьому, розмір допустимої відпустки за свій рахунок залишиться колишнім - 30 днів на рік.

Дистанційна робота

Дистанційна робота, яка вже давно зайняла затребувану нішу на ринку праці, до сих пір ніяк не регламентується вітчизняним законодавством. У новому варіанті кодексу дистанційна робота стає цілком законною і легальною.

"При укладанні трудового договору або пізніше сторони можуть домовитися про виконання працівником роботи вдома (надомну працю), якщо він має для цього необхідні умови, що відповідають вимогам охорони праці, пожежної безпеки і санітарії" - написано в законопроекті.

Нові причини для звільнення

Список причин через які співробітника можуть звільнити значно виріс: наприклад, в новому кодексі є згадка про те, що звільнити можуть за розголошення комерційної таємниці або ж через незадовільний стан здоров'я.

Причини для звільнення тепер оформлені так:

- по згоді сторін;
- по закінченню терміну трудового контракту;
- призов на військову службу;
- в зв'язку з скороченням штату;
- розірвання трудового договору з ініціативи працівника;
- вступ в силу вироку суду, яким працівник засуджений до позбавлення волі;
- виявлення невідповідності працівника займаній посаді;
- систематичне невиконання працівником обов'язків без поважних причин;
- прогул (в тому числі відсутності на роботі більше трьох годин протягом робочого дня) без поважних причин;
- неявка на роботу протягом більш як чотирьох місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності, не рахуючи - відпустки по вагітності та пологах;
- поява на роботі в нетверезому стані;
- вчинення розкрадання за місцем роботи.

Захист прав вагітних

Зараз в трудовому законодавстві вже прописано, що вагітних жінок не можуть залучати до понаднормової або нічної роботи. У новій редакції також пропонується на час проведення медичних обстежень звільняти жінок від виконання роботи і зберігати за ними середню зарплату.

"Роботодавець зобов'язаний звільнити вагітну жінку від виконання роботи на період проходження рекомендованих лікарем медичних обстежень, проведених у зв'язку з вагітністю, якщо такі обстеження повинні проводитися в робочий час. На час проведення медичного обстеження за вагітною жінкою зберігається середня заробітна плата", - сказано в трудовому кодексі.

Випробувальний термін

Згідно з новим Трудовим кодексом, випробувальний термін повинен становити не більше трьох місяців, а для робочих спеціальностей один місяць. Якщо співробітник все ж не підходить компанії і роботодавець хоче його звільнити, він повинен попередити його як мінімум за три дні.

Щодо випробування при прийнятті на роботу - стаття 39 вказує перелік осіб, для яких не встановлюється випробувальний термін:

- неповнолітні;
- звільнені з військової або альтернативної (невійськової) служби, які вперше приступають до роботи протягом року після такого звільнення;
- обрані на посаду;
- переможці конкурсного відбору на заміщення вакантної посади;
- ті, які пройшли стажування під час прийняття на роботу з відривом від основної роботи;
- ті, які закінчили професійно-технічні або вищі навчальні заклади і вперше приступають до роботи за отриманою професією (спеціальністю);
- вагітні жінки, працівники з сімейними обов'язками, які мають дітей віком до трьох років;
- інваліди спрямовані на роботу відповідно до рекомендацій медико-соціальної експертизи.
- ті, з якими укладається трудовий договір на строк до двох місяців.

Репатріація співробітників

У законопроекті також прописали можливість репатріації співробітників - повернення працівників, які перебували за межами України у відрядженні для виконання монтажних, налагоджувальних, ремонтних, будівельних робіт або робіт, виконуваних вахтовим методом, або ж навчання з відривом від роботи.

Репатріація організовується роботодавцем, або ж компетентним органом державної влади, який вибирає Кабінет Міністрів, і який компенсує всі витрати за рахунок роботодавця.

Право на репатріацію є у членів морського екіпажу, річкового, повітряного судна або поїзної бригади, працівники, які зайняті на міжнародних перевезеннях і т.д.

Репатріація можлива і потрібна в разі:

- закінчення строку трудового договору або трудового договору на конкретний рейс, який закінчився за кордоном;
захворювання, отримання травм або з інших причин, підтверджених медичним висновком, якщо працівник за медичним висновком є ​​транспортабельним;
- катастрофи транспортного засобу, на якому працював працівник;
- якщо власник транспортного засобу не може виконувати обов'язки роботодавця в результаті банкрутства, продажу транспортного засобу, зміни реєстрації, арешту транспортного засобу або з інших причин;
- якщо транспортний засіб без згоди працівника направляється в зону військових дій.

Злиття компаній

У новому документі більш детально прописали механізм правонаступництва трудових відносин у разі зміни власника юридичної особи, передачі цілісних майнових комплексів юридичної особи, його структурних підрозділів в оренду, реорганізації юридичної особи роботодавця (злиття, приєднання, поділ, перетворення).

Якщо все це відбувається, трудові відносини з працівниками продовжуються, а роботодавець зобов'язаний в тижневий термін проінформувати про факт правонаступництва працівників і виборний орган первинної профспілкової організації (профспілкового представника), а в разі її відсутності - вільно обраних представників працівників.

Правонаступник (тобто новий начальник) може звільнити звільнити працівників тільки на підставах, передбачених цим же кодексом.

Таким чином, змін в оновленій версії кодексу представлено чимало, щоправда, документ все ще перебуває в підвішеному стані. Але, в Мінстоцполітики сподіваються, що незабаром Рада все ж розгляне його і зможе остаточно прийняти в другому читанні.

Читайте також:Реформа освіти: в українських школах проведуть унікальний експеримент