Політика
12 червня 2019
«Ну, це ж не генерал»: Мендель виправдала надання звання другу Зеленського
Військове звання "лейтенант" Івану Баканову було присвоєне одночасно з його прийняттям на службу в СБУ.
news-image

Прес-секретар президента Володимира Зеленського Юлія Мендель не стримала емоцій, виправдовуючись за звання "лейтенанта", яке присвоєно першому заступнику СБУ Івану Баканову одночасно з його прийняттям на військову службу, передає «Є!» із посиланням на Обозреватель.

Вона виступила 11 червня на спільному брифінгу із заступником глави Адміністрації президента Русланом Рябошапкою.

"Звання лейтенанта насправді не дає ніяких кар'єрних преференцій", — сказала Мендель.
"Воно (звання. – ред.) потрібне для того, щоб людина в правоохоронних органах мала доступ до секретної інформації, і цим пояснюється звання лейтенанта. Це не високе звання, і воно ніяк не вплине ні на його доходи, ні на його кар'єрний ріст. Це те, що він повинен мати для отримання доступу до потрібної інформації", — підкреслила вона.

Їй нагадали, що Баканов був рядовим запасу.

"Ну, це ж не генерал", — виправдалася Мендель.
"Питання не в тому, яке він отримав звання. У багатьох спецслужбах керівниками були люди, які є цивільними. І, можливо, тут експеримент буде для нас вдалий, коли людина не з "системи", яка не зашорена догматичними уявленнями про те, як повинна функціонувати спецслужба, буде здатний зробити реформу СБУ", — додав Рябошапка.

Нагадаємо, 22 травня президент України Володимир Зеленський призначив Івана Баканова першим заступником глави СБУ. Пізніше він заявив, що головна вимога президента Зеленського до Служби Безпеки України — це перемогти корупцію в країні. Голова СБУ Василь Грицак присвоїв військове звання "лейтенант" своєму першому заступнику Івану Баканову одночасно з його прийняттям на військову службу в СБУ.

Читайте також: В СБУ пояснили, на яких підставах друг Зеленського отримав звання лейтенанта