Київ
12 червня 2019
У Києві збудують потужний сміттєпереробний завод
Захоронення сміття – це вже застаріла і до того ж екологічно небезпечна технологія. Тому від неї необхідно відмовлятись.
news-image

У Києві розробляють проект будівництва сміттєпереробного заводу, який мав би переробляти 700 тисяч тонн відходів на рік і включати етап сортування. Термінів реалізації плану у міській владі не називають, пише «Є!» з посиланням на 24 канал.

Заступник голови КМДА Петро Пантелеєв зазначив, що захоронення сміття – це вже застаріла і до того ж екологічно небезпечна технологія. Тому від неї необхідно відмовлятись.

"У жовтні 2017 року були ухвалена Національна стратегія поводження із відходами, у лютому 2019 року – Національний план. Оновлена законодавча база працює лише кілька місяців. Менше з тим, місто Київ готує власний регіональний план управління відходами для Києва. Це комплексний документ, що погоджується з Мінрегіоном та Мінприроди", – повідомив чиновник.

Вже відібрали потенційні земельні ділянки, де планують звести завод механіко-біологічної обробки сміття. За словами Пантелеєва, проект вже перебуває на етапі проектування. Однак, це процес довгий. І всі видача всіх дозволів та проведення експертиз може зайняти кілька років.

Наразі в Україні немає жодного сміттєпереробного заводу. Шанс стати першим сучасним комплексом в Україні із глибокої переробки сміття має Львів. Після сміттєвої блокади міста у 2016-2017 роках тамтешня влада прийняла рішення про необхідність зведення такого комплексу. 

Проект – будівництво заводу та рекультивація старого полігону – повністю втілять впродовж 2019-2021 років. Він вже пройшов усі експертизи та етапи підготовки. Безпеку комплексу гарантують європейські стандарти, адже і фінансуватиме, і контролюватиме будівництво комплексу Європейський Союз. 35 мільйонів євро на це виділили Європейський банк реконструкції та розвитку та європейські екологічні фонди.

Читайте також:В Україні починають нараховувати пеню за борги за комуналку