Події
10 червня 2019
Україна vs Росія: у Гаазі почалися слухання щодо порушення морського права
Слухання у Постійній палаті третейського суду в Гаазі за позовом України щодо порушення Росією права прибережної держави почалися о 10 ранку за місцевим часом.
news-image
Слухання у Постійній палаті третейського суду в Гаазі за позовом України щодо порушення Росією права прибережної держави почалися о 10 ранку за місцевим часом, пише «Є!» з посиланням на Укрінформ.

Зараз у суді свою позицію представляє Росія. Завтра у той самий час виступатиме Україна, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Гаазі.

Слухання триватимуть до вечора. Транслюватимуть наживо лише перші 30 хвилин.

Перед початком слухань стався невеликий інцидент — імені представника Російської Федерації Дмитра Лобача чомусь не знайшли у списках, і охорона намагалася не пустити його на слухання. Втім, після перевірки документів Лобача пропустили.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні в Гаазі стартують слухання за позовом України щодо порушення Росією права прибережної держави. Постійна палата третейського суду в Гаазі з 10 по 14 червня проведе слухання щодо попередніх заперечень РФ у справі за позовом України щодо порушення права прибережної держави відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року, стосовно спору між Україною та Російською Федерацією щодо прав прибережної держави в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці.

Постійна палата третейського суду (ППТС) знаходиться в тій самій будівлі Палацу миру, що й Міжнародний суд ООН.

14 вересня 2016 року Україна ініціювала окреме провадження проти РФ щодо порушення нею Конвенції ООН з морського права і просить суд у Гаазі підтвердити права України в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці.

У травні 2017-го відбулося перше процедурне засідання Трибуналу за конвенцією з морського права ООН, в рамках якого створений арбітраж для розгляду спору України проти РФ. Меморандум, тобто пакет доказів того, що Росія порушує суверенні права України в Чорному та Азовському морі й у Керченській протоці було подано до Постійної палати третейського суду в Гаазі 19 лютого 2018 року. Росія подала до Міжнародного трибуналу свої заперечення щодо юрисдикції цієї інституції розглядати позов України проти РФ.