Світ
6 червня 2019
Карту поляка тепер можна отримати в усіх країнах світу
Особи, які хочуть отримати "карту поляка", повинні продемонструвати свій зв’язок з історичною батьківщиною.
news-image

Президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про "карту поляка", що передбачають поширення цього документа на всі країни світу. Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Польське радіо", передає «Є!»

У канцелярії президента Польщі повідомили, що Дуда підписав відповідні зміни 4 червня.

"Карта поляка" підтверджує приналежність особи до польського народу за межами її історичної батьківщини. Сьогодні документ можуть отримати особи польського походження, які живуть у 15 країнах за східним кордоном Польщі, що не визнають подвійного громадянства.

Особи, які хочуть отримати "карту поляка", повинні продемонструвати свій зв’язок з історичною батьківщиною.

Зокрема, достатньо мати щонайменше пасивне знання польської мови, довести, що мінімум один з батьків або бабусь/дідусів, або двоє прабабусь/прадідусів були поляками за національністю або мали польське громадянство; або представити довідку від повноважної польської організації в країні проживання, що підтверджує активну участь в діяльності, спрямованій на підтримку польської мови і культури, або польської національної меншини протягом щонайменше останніх трьох років.

У результаті попередніх змін до закону від 2016 року власники "карти поляка", які прибувають до Польщі з наміром залишитися у країні, отримують безкоштовно дозвіл на постійне проживання. Ще за рік вони можуть отримати польське громадянство, а також можуть сподіватися на допомогу від держави у період адаптації.

Читайте також: Українські мігранти вперше балотуються до Європарламенту від партій Польщі