Політика
6 червня 2019
Нобелівський лауреат Алексієвич похвалила Володимира Зеленського за образ мислення
Зеленський сказав: «Не вішайте мої портрети, краще фото дітей повісьте». Це вже якийсь новий погляд, нова філософія».
news-image

Світлана Алексієвич, автор книги Чорнобильська молитва. Хроніки майбутнього, яка лягла в основу міні-серіалу Чорнобиль телеканалу HBO, поговорила про цінності людини в Радянські часи і зараз, пише «Є!» з посиланням на Новое Время.

Лауреат Нобелівської премії з літератури, автор роману Чорнобильська молитва. Хроніки майбутнього Світлана Алексієвич в інтерв'ю в програмі Скажені пси на Радіо НВ похвалила Володимира Зеленського за його прохання не вішати в кабінетах його портрети, а замість них повісити фото дітей.

Відповідаючи на питання Олексія Тарасова про те, що історія Чорнобиля - це в тому числі і історія про те, як радянська система ні в що не ставила людське життя, Алексієвич зазначила, що таке ставлення до людини характерно не тільки для радянського періоду, а йде корінням глибоко в історію: 
 
«Тільки недавно ваш Зеленський сказав: «Не вішайте мої портрети, краще фото дітей повісьте». Це вже якийсь новий погляд, нова філософія».
 
«А у нас ця філософія рабовласництва ..., - продовжила вона, - Пам'ятаю, мене колись вразила історія про те, я Сперанський (Російський громадський і державний діяч, реформатор, законотворець епохи царя Олександра I (1772 - 1839) - Прим. ред.) запропонував царю: «Треба скасувати кріпосне право, і тоді будемо жити в іншій країні». На що цар йому відповів: «Так, я це знаю, тільки ніким взяти!». Цар розумів, що поміщики, ця темна величезна маса, яка називається Росією, його не підтримає. І це настільки глибоко в наших коренях... І коли прийшли більшовики, вони цю свідомість ще більше мілітаризували, зробили більш агресивною, більш сектантською. Так що тут нічого дивного».

Також в інтерв'ю вона поскаржилася, що поки ані в Росії, ані в Білорусі, ані в Казахстані немає спроб змінити подібну свідомість.

«І поки ніхто з сучасних керівників не зробив спроби вирватися з цього кола, оскільки всі вони люди того часу: і Путін, і Лукашенко, і Назарбаєв (В Казахстані на мислення накладається ще й східне ідолопоклонство). Так що наша свідомість тотально все ще уражена».

 

Читайте також:Олена Зеленська вперше поїхала за кордон в статусі першої леді