8 кращих історичних серіалів всіх часів
Історичні серіали знайомлять нас з певною епохою і її звичаями, передають дух часу і занурюють в особливу атмосферу.
news-image

Історичні серіали - вибір допитливих глядачів. Дивитися їх онлайн не тільки цікаво, а й корисно для загальної ерудиції, адже в основі їх сценаріїв завжди лежать реальні події. Правда, варто враховувати, що в будь-якому такому серіалі частина сюжету може бути вигадана, не кажучи вже про деталі. Але, так чи інакше, історичні серіали знайомлять нас з певною епохою і її звичаями, передають дух часу і занурюють в особливу атмосферу.

Сьогодні ми вирішили відзначити кращі в жанрі:

Корона (The Crown)

Корона (The Crown) 2016-...

Британія, 1947 рік. Ледь переступивша двадцятиріччя принцеса Єлизавета (Клер Фой) збирається під вінець. Її обранець - принц датський і грецький Філіп (Метт Сміт) - бравий військовий, пристрасно закоханий в свою обраницю, здається, що цю красиву пару чекає майбутнє, схоже на всі казки одночасно: «Жили вони довго і щасливо». Але над  «дамокловим мечем» постійно нависає тяжкість корони - багатьом давно очевидно, що не надто сильний здоров'ям король Георг VI (Джаред Харріс) з часом передасть корону дочці. Дівчині з мовчазної принцеси, непомітної і яку висміюють родичі, належить перетворитися в одного з найбільш шанованих і улюблених монархів на планеті.

Цікаві факти про серіал:

  • Ще до виходу на екрани першого сезону «Корони» авторам серіалу були замовлені наступні десять серій. За словами Пітера Моргана, він планує вкластися з повною розповідь про життя Єлизавети в шістдесят епізодів.
  • «Корона» стала одним з найдорожчих серіалів не тільки в історії Netflix, але і в світі - перший сезон шоу коштував величезні, навіть за мірками блокбастерів, сто п'ятдесят мільйонів доларів.

 

Рим (Rome) 2005-2007

Рим (Rome) 2005-2007

У той момент, коли ти думаєш, наскільки монументальна історія Великобританії, раптово згадуєш про стародавній Рим. І відразу ж на думку спадає серіал «Рим».

Зйомки подібного проекту могли б тривати нескінченно. В історії Римської імперії було багато всього цікавого, жорстокого і вражаючого. Але HBO (куди ж без них) спочатку замислювався міні-серіал. Втім, давньоримський розмах швидко захопив і великих босів: було прийнято рішення про зйомки 12 епізодів, а згодом відбувся і другий сезон серіалу. Загальний бюджет першого склав 100 мільйонів доларів - сума, вражаюча і зараз, але п'ятнадцять років тому і зовсім гігантська. Благо, настільки вагомі витрати були повністю виправдані.

Зйомки проходили в околицях Риму на італійській студії. Для зображення побуту як знаті, так і звичайних жителів столиці, був відновлений зовнішній вигляд ряду історичних об'єктів. Були також залучені кращі акторські сили: Кевін Маккідо, Рей Стівенсон і Киаран Хайндс, відомий по масі фільмів, від «Мюнхена» і «Шпигун, вийди геть!» До «Гаррі Поттера» (в серіалі він зіграв Гая Юлія Цезаря).

Як завжди в телевізійних і повнометражних проектах з історії стародавнього світу, виникають питання щодо відповідності того, що ми бачимо на екрані і реально подій, що відбулися. Залишимо баталії за документальною точністю історикам і критикам: художня цінність серіалу безсумнівна. І тому є зрозумілі причини. Над проектом такого масштабу завжди працює відразу кілька сценаристів, для створення «Рима» серед інших були залучені такі майстри як Бруно Хеллер, причетний до написання основи для «Менталіст» і «Готема», і Скотт Бак, який працював над «Декстером» і «Клієнт завжди мертвий ».

 

Тюдори (The Tudors) 2007-2010

Тюдоры (The Tudors) 2007-2010

Слова «епічність», «титанічний», «розкішний» зустрічаються в цій статті занадто часто, але з іншого боку, які ще епітети застосовувати до проектів такого розмаху? Чотири сезони про історію англійської королівської династії Тюдорів не тільки отримали захоплення критиків і глядачів, а й стали одним з найбільш високобюджетних проектів телеканалу Showtime.

Спільне виробництво Великобританії, Ірландії та Канади привернуло прекрасний акторський ансамбль: Джонатан Ріс-Майєрс, Наталі Дормер, Джоелі Річардсон, Сем Нілл, а крім того, дві абсолютні легенди, Пітера О'Тул і Макса фон Сюдова. І, звичайно ж, не будемо забувати про одну з перших помітних ролей для зовсім ще юного тоді Генрі Кавілла.

Про розбіжності з історичними фактами можна написати цілу статтю, однак і перелік номінацій та нагород від Золотого глобуса і Еммі (не кажучи вже про менш вагомих премії) також вельми протяжний. Якщо ви можете спокійно жити з тим фактом, що це не документалістика (а ми настійно радимо саме так сприймати художнє кіно), то вам цей серіал не може не сподобатися. Як взагалі можна не любити історії про боротьбу за владу, інтриги, зраду і нескінченної крові, яку проливають можновладці десятиліття за десятиліттям, щоб утримати гроші, славу і положення?

Король Генріх VIII не поступалася в марнославстві іншим особам блакитних кровей Європи. Боротьба за вплив і протистояння лютеранству займали його цілком до тих пір, поки першим пріоритетом Герасимчука народження спадкоємця чоловічої статі. І тоді до інтриг державним додалися ще сімейні та особисті ...

 

Борджіа (The Borgias) 2011-2013

Борджиа (The Borgias) 2011-2013

Ще одне спільне виробництво, знову трьох країн (Канада, Угорщина, Ірландія), яка захопила епоху знаменитої італійської сім'ї Борджіа. Творцем серіалу виступив Ніл Джорджано, який в якості режисера і сценариста працював над такими проектами як «Жорстока гра» (Оскар за оригінальний сценарій) і «Кінець роману», а також виступив режисером у фільмі «Інтерв'ю з вампіром». На чолі акторського складу виступив один з найбільш шанованих акторів в середовищі серйозного кіно - Джеремі Айронс.

На якість зйомки серіалу позитивно вплинув значний бюджет проекту. Однак він же і вбив його за підсумками третього сезону: рівень витрат і рейтинги не співвідносилися належним чином.

Родріго Борджіа (Айронс) стає Папою Олександром VI. І до цього призначення у сім'ї з іспанським корінням було чимало ворогів, але тепер боротьба за владу значно загострилася. Для повалення Папи з престолу залучається навіть французький король, якому обіцяють у володіння Неаполь. Монархи, католицька церква, інтриги - і все це, зрозуміло, помножена на взаємини між чоловіком і жінкою, чоловіком і дружиною, всередині і зовні сімей ...

Війна и мир (War Peace) 2016

Война и мир (War Peace) 2016

В якомусь сенсі, фільм Сергія Бондарчука також можна розглядати як міні-серіал. Але ми цього робити не будемо, а замість цього розглянемо однойменний британський серіал.

Ймовірно, переказувати сюжет не має сенсу. Зупинимося на особливостях адаптації від телеканалу BBC. Проект складається з шести епізодів. Сценарієм займався Ендрю Девіс - ця людина раніше адаптував такі речі як «Гордість і упередження», «Розум і почуття», «Доктор Живаго» і «Знедолені», причому не повнометражні і більш відомі версії, а саме телевізійні міні-серіали. Відповідно, зі специфікою епохи автор був знайомий, а вже в професіоналізмі сумнівів бути не могло: близько 90 сценарних робіт, серед яких, зокрема, «Картковий будиночок».

У головних ролях Пол Дано (П'єр Безухов, дивовижне попадання в образ), Лілі Джеймс (Наташа Ростова) і Джеймс Нортон (Андрій Болконський). Наполеона зіграв Матьє Кассовіц.

Зйомки, серед іншого, проходили в Росії і в Латвії (Рундальский палац, як і Зимовий, і Петергофский, проектував Растреллі, а тому локації дуже схожі між собою).

Незважаючи на який вже за рахунком підхід до снаряда, нова екранізація зібрала дуже позитивні відгуки як від глядачів, так і від критиків, причому не тільки в Британії, але і в США. Багато профільні видання включили «Війну і мир» в списки найкращих адаптацій для телебачення.

Спартак: Кров и пісок (Spartacus: Blood and Sand) 2010-2013

Спартак: Кровь и песок (Spartacus: Blood and Sand) 2010-2013

Чергова історія про Римської імперії, на цей раз знята не тільки з розмахом, але і з помітною провокативністю. Крім крові і піску в назву можна було б впевнено додати слова секс і насильство. Приблизно паралельно (буквально на рік пізніше) вийшов ще один серіал, в якому до інтриг і боротьби за владу впевнено домісили секс і насильство - «Гра престолів». Не будемо розбирати, хто на кого вплинув, лише зазначимо, що в ступеня екранної брутальності ці проекти замішані з одного тіста.

Але як і в «Грі престолів», в «Спартаку» кров і оголена натура не заміщає оповідання, а посилює драматизм викладається історії. Іншими словами, не потрібно боятися, це не дороге костюмоване порно, як часто представляють цей серіал своїм друзям, це цілком серйозне кіно, нехай воно і переповнене сценами оргій і сольних соїтій. Але ж, з іншого боку, якщо згадати обсяг надмірностей стародавнього Риму, хіба творці серіалу не мають рації? Мабуть, вони ще дуже пом'якшують реальну картину того, що відбувалося (інакше просто на ТБ не потрапити).

Серіал складається всього з трьох сезонів і одного сезону-приквела (що логічно, біографія Спартака була перервана римлянами відносно рано). На жаль, виконавець ролі ватажка повстання гладіаторів, Енді Уітфілд, помер від лімфоми. Тому пізніше його роль виконував інший актор, Ліам Макінтайр. Дія першого сезону зосереджено на ранніх днях зародження повстанського руху (і ще вона зосереджена на секс і насильство, як ми вже неодноразово згадували). Спартака беруть в рабство, його дружину теж, він стає гладіатором - далі починається історія ...

З відомих серіальних осіб тут також присутній Люсі Лоулесс, більш знайома більшої частини аудиторії як Зена, королева воїнів. І повірте, такий Зени ви ще на екрані не бачили.

Величне століття (Muhteşem Yüzyıl) 2011-2013

Великолепный век (Muhteşem Yüzyıl) 2011-2013

З усього списку, мабуть, це самий невідомий серіал, зі зрозумілих причин - він не голлівудський або європейський, він турецька. Туреччина сериальная найбільш знайома нам по довгих слізливим мелодрамам, проте не сльозами єдиними сильно турецьке телебачення. «Чудовий вік» - тому підтвердження.

Незважаючи на виробниче походження, серіал транслювався і в Україні, і в Росії, і в Азербайджані і Грузії, і в балканських країнах, і на Близькому Сході (всього країн більше 50). Залежно від країни показу, в назву виносилося або ім'я султана Сулеймана, або його дружини з України Роксолани (робилося це для того, щоб глядач швидше зрозумів, про що в принципі піде мова). Тепер, мабуть, зрозуміли і ви: правління Сулеймана Пишного на піку розквіту Османської імперії і боротьба за життя і владу з боку його коханої, пізніше стала його дружиною і матір'ю дітей і отримала ім'я Хюррем, більш відомої як Роксолана.

Основа для фільму мала не тільки для протяжного історичного полотна, але і для драматичної історії кохання, підступності, зради, замішаних на придворні інтриги. Для кого-то заради грошей, для кого-то заради влади, а для кого-то для порятунку власного життя. Часто, починаючи з чогось одного з перерахованого, персонажам серіалу в результаті доводилося займатися всім одночасно. Роксолана була одним з ключових елементів в управлінні величезною державою ще до того, як фемінізм став мейнстримом. Що, втім, не завадило показати у всій повноті і характер Сулеймана.

Найдорожчий серіал в історії турецького телебачення викликав неоднозначні реакції на батьківщині: з одного боку, рейтинги були дуже високі, з іншого боку, були десятки тисяч скарг на те, що честь султана така історія порочить, і що він виставляється в неналежному світлі. З урахуванням того, що після чотирьох сезонів «Пишного століття» вийшов серіал-продовження, що складається вже з двох сезонів, мабуть, що в традиційній боротьбі рейтингів проти невдоволення консерваторів популярність проекту здобуває переконливу перемогу.

Вікінги (Vikings) 2013-…

Викинги (Vikings) 2013-...

Так, визнаємо - це явне порушення своїх же принципів. Строго історичним серіал не назвеш, та й божественне походження окремих персонажів навряд чи можна віднести до документалістики. З іншого боку, період, показаний в «Вікінгів», дуже древній, навряд чи можна було б розраховувати на серйозні джерела інформації з підтвердженою достовірністю. Тому зійдемося на тому, що нехай і по скандинавським легендам, але все ж серіал базується на якійсь історичній основі.

Тим більше, що не включити цей проект до списку було б безмірно шкода: вже дуже він атмосферне, яскравий, унікальний. Та й харизма головних героїв надихає. Творець серіалу Майкл Херст займався такими успішними роботами, як уже згаданий вище серіал «Тюдори», а також фільмами «Єлизавета» і «Золотий вік» (як бачите, історичні полотна - це його профіль). За «Вікінгів» він отримав гору номінацій на Еммі і не тільки. Виконавець ролі Рагнара Лодброка, Тревіс Фіммел, до цього знімався в кіно, але навряд чи ви згадаєте його роботи. А ось після успіху «Вікінгів» він з'явився в дуже серйозно промотувати «Варкрафт».

Цікавою особливістю серіалу, знятого силами Канади та Ірландії на території останньої, стало використання відкритого повітря для більшої частини сцен (більше 70% знятого матеріалу). Це логічно для серіалу про вікінгів, які пливуть, то підіймаються в гори, то ведуть кровопролитну битву на свіжому повітрі, проте це зовсім нетипово для поточної епохи хромакея.

Заголовна пісня If I Had A Heart шведської групи Fever Ray стала настільки популярною, що її використовували вже кілька серіалів і повнометражних фільмів.

Читайте також: «Антитіла» презентували відеороботу Symphony у співпраці з британською групою Clean Bandit (відео)