Суспільство
30 травня 2019
Обов'язковість вакцинації дітей підтвердив Верховний Суд
Мешканка Славути програла розгляд у Верховному Суді з дитячим садочком, який відмовив у відвідуванні її нещепленій дитині.
news-image
Верховний Суд України визнав законною відмову керівництва одного з дитсадків Славути у відвідуванні закладу дитиною, яка не отримала обов'язкових щеплень. Про це повідомляє «Є!» з посиланням на Еспресо.

Рішення Верховного cуду оприлюднено в судовому реєстрі, йдеться у повідомленні.

Зазначається, що мешканка Славути програла розгляд у Верховному Суді з дитячим садочком, який відмовив у відвідуванні її нещепленій дитині.

Наголошується, що у вересні 2016 року сина позивачки прийняли в дитячий садок без обов'язкового щеплення проти дифтерії, кашлюку та правця, яку роблять у 18 місяців, через відсутність вакцини.

У період з жовтня 2016 року до червня 2017-го дитина не відвідувала дошкільний заклад, а коли мама вирішила повернути її в садок, їй відмовили у прийомі.

Зазначається, що робити щеплення дитині жінка не стала, пославшись на недовіру якості вакцини, і звернулась до суду.

Славутський міськрайонний суд зобов'язав дитячий садок не перешкоджати дитині в здобутті дошкільної освіти. Однак Апеляційний суд Хмельницької області скасував це рішення, пославшись на те, що право на здобуття дошкільної освіти нерозривно пов'язане з обов'язком проходити профілактичні щеплення, які гарантують безпеку як самої дитини, так і оточуючих.

Верховний Суд підтримав думку апеляційної інстанції, вказавши, що в цьому випадку позивач протиставляє індивідуальне право відмовитися від щеплення спільному інтересу суспільства й інших батьків і їхніх дітей, йдеться у повідомленні.

"Вимога обов'язкової вакцинації населення проти особливо небезпечних хвороб, виходячи з необхідності охорони громадського здоров'я, а також здоров'я зацікавлених осіб, є виправданим. У даному випадку превалює принцип важливості громадських інтересів над особистими", - йдеться у рішенні суду.

Зазначається, що право малолітнього сина позивача на освіту в дошкільному навчальному закладі було тимчасово обмежено у зв'язку з тим, що сама позивачка, не довіряючи якості вакцини (належним чином не мотивувавши свою недовіру або неможливість застосувати вакцину, якій вона довіряє), не дотрималася календаря обов'язкових щеплень і відмовилася від чергового щеплення.

Наголошується, що постанова суду касаційної інстанції набуває чинності з моменту її прийняття, є остаточною і оскарженню не підлягає.

  • Нагадаємо, за даними МОЗ від початку 2019 року в Україні на кір захворіли 50 тис. 749 осіб, з них 26 тис. 844 - діти.
  • Нагадаємо, всього від початку спалаху на кір захворіло понад 100 тис. осіб, від кору померли 37 людей.

Читайте також:Дорослі будь-якого віку зможуть безкоштовно вакцинуватися від кору