Київ
30 травня 2019
Кожен четвертий автомобіль викрадають в Києві - водіїв просять бути уважними
Серед основних причин - відсутність підземних паркінгів в більшості столичних новобудов і висока вартість паркувальних місць.
news-image

У минулому році кожен четвертий автомобіль в Україні було викрадено в Києві. Найбільше ризикують власники дешевих авто вітчизняного виробництва і популярних марок японського або німецького автопрому. Про це пише «Є!» з посиланням на УНІАН.

За даними Департаменту карного розшуку Національної поліції України протягом 2018 року на території України зафіксовано 4092 випадки незаконного заволодіння автомобілями, з них - 25% машин викрадені в Києві, 10% - в Одеській області, і близько 9% - в Дніпропетровській області. За даними Національної поліції, протягом перших трьох місяців 2019 року в цілому по Україні вже викрали 766 машин, повернути власникам вдалося лише 250 машин (32,6%) Статистика Генеральної прокуратури України ще більш гнітюча.

У 2018 року відомством зареєстровано 4405 випадків незаконного заволодіння транспортними засобами (у 2017 році злодії вкрали 5684 автомобіля). Понад 22% автомобілів викрадено саме в столиці. Тенденція триває і в 2019 році - за даними Генеральної прокуратури України з 794 викрадених з січня по березень автомобілів - понад 21% вкрали в Києві, який останні роки став Меккою для авто злодіїв.

В країні процвітає безкарне авто злодійство - власникам варто самим піклуватися про своє майно, оскільки поліція не може гарантувати громадянам збереження їх автовласності. Найчастіше машини крадуть з парковок торгових і розважальних центрів, дворів багатоповерхівок. Зазвичай, злодії сканують сигнал ключа автомобілів, обладнаних штатною системою захисту - після чого, викрадений автомобіль переганяють в місце відстою.

Далі автомобіль продають з перебитими номерами або розбирають на запчастини. Страхові компанії, вважають, що ситуація з кількістю викрадених автомобілів тільки погіршується. Серед основних причин - відсутність підземних паркінгів в більшості столичних новобудов і висока вартість паркувальних місць. Збільшення викрадень автомобілів пов'язують і з війною на Сході України.

Професійні авто злодії, перебралися до Києва, Одеси, Дніпра - подалі від зони бойових дій. Також істотно подешевшало комп'ютерне обладнання, яке використовується злодіями для свого ремесла. Не дивлячись все перераховане - державна система відеоспостереження розвивається дуже повільними темпами.

Якщо найближчим часом, держава не втрутиться в ситуацію з авто угонами, вартість страхового поліса може вирости. За бездіяльність правоохоронців знову заплатять автовласники, йдеться у матеріалі. Поліція повинна не замовчувати проблему, а вирішувати її, спираючись на міжнародний досвід і сучасні технології. 

«І, звичайно ж, потрібен глибокий аудит структури поліції і системи реєстрації транспортних засобів на предмет можливого сприяння кримінальному автосвіту», - вважають журналісти «Апострофа».

Читайте також:В Україні під час аварії вертольота загинули четверо військових