Події
28 травня 2019
Завтра у Ростові-на-Дону почнуться слухання у справі кримськотатарського блогера
Засідання відбудеться в закритому режимі через відеозв’язок із сімферопольського СІЗО.
news-image

У Північнокавказькому окружному військовому суді в російському Ростові-на-Дону 29 травня заплановане перше попереднє слухання у справі кримськотатарського громадянського журналіста, блогера Нарімана Мемедемінова, обвинуваченого у пропаганді тероризму, пише «Є!» з посиланням на ЗІК.

Засідання відбудеться в закритому режимі через відеозв’язок із сімферопольського СІЗО, повідомив проекту Радіо Свобода Крим.Реалії адвокат Едем Семедляєв.

«Наріман ще перебуває в СІЗО Сімферополя, звідти в закритому режимі по відеоконференцзв’язку пройде перше засідання по суті. Після цього Нарімана етапують у Ростов-на-Дону, де будуть проходити слухання по суті», – розповів адвокат.

Семедляєв зазначив, що захист розцінює кримінальну справу стосовно Мемедемінова як політичну.

«Це процес проти незалежної журналістки в Криму, якої тут практично не залишилося. Вона зараз лежить на плечах громадянських журналістів, яким був і сам Наріман, поки його не посадили в тюрму», – заявляє адвокат.

7 травня підконтрольний Кремлю Верховний суд анексованого Криму продовжив Наріманом Мемедемінову запобіжний захід у вигляді арешту до 15 червня 2019 року.

22 березня 2018 року в Бахчисарайському районі в будинку Нарімана Мемедемінова російські силовики і правоохоронці провели обшук. Після цього блогера відвезли на допит в управління ФСБ Росії в Сімферополі. Наступного дня суд заарештував Мемедемінова. Йому висунули звинувачення за статтею «публічні заклики до здійснення терористичної діяльності, вчинені з використанням мережі інтернет».

Українська прокуратура відкрила справу про переслідування блогера в анексованому Криму і розслідує її за статтями «незаконне позбавлення волі або викрадення людини» і «порушення недоторканності житла».

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) назвала арешт Мемедемінова в Криму «порушенням прав на свободу думки, вільне отримання і поширення інформації, в тому числі за допомогою мережі інтернет». 

Читайте також:Росія не планує звільняти полонених українських моряків