Політика
22 травня 2019
Зеленський, Гриценко, Вакарчук, Смешко і Рабінович очолили рейтинг довіри українців
Експерт зазначив, що в ТОП-5 увійшли нові обличчя, такі як Зеленський, Вакарчук, або «добре забутий» Смешко, - і це цілком передбачувано.
news-image

У мережі з'явилися дані закритого соціального дослідження про довіру українців до політиків - в першу п'ятірку увійшли Володимир Зеленський, Анатолій Гриценко, Святослав Вакарчук, Ігор Смешко і Вадим Рабінович, пише «Є!».

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Микола Спиридонов.

«Розповідаю те, що недавно дізнався з авторитетних джерел закритого соцдослідження про довіру українців до політиків. Перша п'ятірка рейтингу виглядає так: Зеленський (65%), Гриценко (34%), Вакарчук (31%), Смешко (29%), Рабінович (27%)», - повідомив він.

Експерт зазначив, що в ТОП-5 увійшли нові обличчя, такі як Зеленський, Вакарчук, або «добре забутий» Смешко, - і це цілком передбачувано.

«А ось Гриценко і Рабінович - вже досить досвідчені політики. І їх перебування в п'ятірці рейтингу пояснюється грамотним позиціонуванням обох. Зокрема, Рабінович ще восени 2018 року зробив далекоглядний хід, коли, володіючи значним президентським рейтингом, зняв свою кандидатуру заради об'єднання «Оппоблока» з «За життя». В результаті чого, незважаючи на четверте місце кандидата від об'єднаної партії - Бойко - на президентських виборах, рейтинг самої політсили - «Опозиційної платформи - За життя» - на сьогодні, перед парламентськими виборами, - другий (див. дані декількох соцопитувань). Очевидно, що потенціал партії Рабіновича перед майбутніми виборами дуже великий», - підкреслив Спиридонов.

Він зазначив, що Анатолій Гриценко також збільшив рейтинг за допомогою об'єднання з іншими політиками.

«З Гриценко ситуація також цікава. Йому вдалося наростити рейтинг довіри через об'єднання з іншими політиками його електорального поля, зокрема, Садовим, Чумаком і т. д ... Правда, через пізнє прийняття рішення про об'єднання (лютий-березень), на виборах цей план не спрацював. Але зараз починає давати плоди, також забезпечуючи «Громадянської позиції» Гриценка проходження в Раду - правда, на рівні 5-процентного бар'єру», - пояснив експерт.

Микола Спиридонов також уточнив, що нова партія Святослава Вакарчука «Голос» не вплине на позиції політсил Смешко і Рабіновича.

«Цікаво буде подивитися, як після оголошення Вакарчука про похід на вибори з партією «Голос» зміняться його рейтинги, і як це вплине на позиції інших політсил? Найімовірніше, лідеру ОЕ вдасться «відкусити» по шматку електорату і у Зеленського, і у Гриценко. У той же час абсолютно ясно, що Смешко і Рабіновичу тут боятися нічого - їх виборці з Вакарчуком не перетинаються», - констатував експерт.

Читайте також:Що відомо про главу Адміністрації президента Андрія Богдана