Політика
17 травня 2019
Угорщина сподівається, що Зеленський змінить закон про українську мову
МЗС Угорщини стверджує, що новий закон порушує права національних громад.
news-image

Міністерство закордонних справ Угорщини заявило, що новий закон про українську мову суперечить міжнародним зобов'язанням України та висловило сподівання, що новообраний президент Зеленський вирішить цю проблему. Про це йдеться в опублікованій заяві на сайті угорського уряду, передає «Є!» із посиланням на Європейську правду.

МЗС Угорщини стверджує, що новий закон суперечить міжнародним зобов'язанням України та порушує права національних громад, позбавляючи їх існуючих прав на використання мови.

Міністерство підкреслило, що закон про мову є в дусі Порошенка, який вже йде з посади. Угорські дипломати заявили, що вони вірять новообраному президенту Володимиру Зеленському, якого було обрано "переважною більшістю", й у те, що він зможе вирішити питання, які торкаються угорської національної меншини.

"Ми зацікавлені в збалансованих і дружніх відносинах між Угорщиною та Україною, і ми сподіваємося, що обраний президент України буде відкритий для цього", - йдеться у заяві угорського МЗС.

Раніше глава МЗС Угорщини Петер Сійярто назвав неприйнятним ухвалений Верховною радою закон про мову та поклав надії на Зеленського.

Нагадаємо, закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної", який с ухвалила Верховна рада, містить рекомендації Венеціанської комісії щодо врахування інтересів національних меншин відповідно до міжнародних зобов’язань України.

Як відомо, Угорщина також незадоволена ухваленим законом про освіту і звинуватила Україну в недотриманні прав меншин та оголосила про блокаду європейських та євроатлантичних прагнень України.

Читайте також: Закон про мову підвищує квоти на ТБ до 90% для загальнонаціональних каналів і до 80% - для місцевих