Політика
14 травня 2019
Парубій пригрозив гнівом українців за спроби ревізії «мовного» закону
Нардепи від "Опозиційного блоку" висловилися щодо можливості депутатами наступного скликання ВР змінити закон про мову.
news-image

Голова Верховної Ради Андрій Парубій переконаний, що противникам закону про мову, реформи децентралізації та "церковних" законів не вдасться знівелювати відповідних надбань українського парламенту восьмого скликання. На цьому він акцентував під час виступу із трибуни парламенту, повідомляє Укрінформ, передає «Є!»

"Я хочу попередити всіх, хто сьогодні думають, що політична кон'юнктура змінилася, хто вже сьогодні планують реванш і погрожують нам судами, скасуванням цього закону. Послухайте мене уважно всі ті, які думають, що це буде можливо: як тільки ви торкнетеся і спробуєте зробити ревізію чи закону про мову, чи декомунізації, чи питань церкви, ви відчуєте весь гнів українського народу і його могутню волю. І я це говорю вам не як Голова Верховної Ради України, а як громадянин України Парубій Андрій: ми не допустимо жодної ревізії всіх тих надбань, які зробив український парламент восьмого скликання", - сказав спікер.

Голова ВР наголосив на цьому, зокрема, у відповідь на заяви народних депутатів від "Опозиційного блоку" Нестора Шуфрича та Михайла Папієва, які висловилися щодо можливості депутатами наступного скликання ВР змінити закон про мову або ж узагалі скасувати його через Конституційний Суд.

Водночас Парубій подякував усім причетним до розробки законопроекту.

"Від самого початку реєстрації цього законопроекту здавалося, всі сили пекла зібралися для того, щоб не допустити його прийняття. Але вони зіткнулися з великою волею українського народу - і вони побачили професійну злагоджену роботу всієї команди, яка працювала у Верховній Раді України. Тому я хочу подякувати з цієї трибуни всім, хто був долучений до написання цього закону, всім співавторам цього закону, всім, хто порушував це питання на погоджувальних радах, усім членам комітету з питань культури і духовності та голові пану Миколі (Княжицькому - ред.) - за титанічну роботу: була системна робота української команди, яка показала якісний і високий професійний результат. Я хочу подякувати всім громадським активістам, які ночами через фейсбук писали нам заклики поставити цей закон на голосування", - зазначив він.

Нагадаємо, Верховна Рада 25 квітня ухвалила Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". За його ухвалення проголосували 278 народних депутатів при мінімально необхідних 226.

Президент Петро Порошенко пообіцяв підписати ухвалений закон про мову відразу після надходження його на підпис.

14 травня Рада відхилила проекти постанов 5670-д-П, 5670-д-П1, 5670-д-П2, 5670-д-П3 про скасування рішення Верховної Ради від 25 квітня 2019 року про прийняття закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Після цього Голова ВР Андрій Парубій підписав його відразу з трибуни парламенту.

Читайте також: У Раді поставили крапку у Законі про мову