Суспільство
13 травня 2019
Філарет виступив проти Епіфанія і заговорив про нову церкву
Почесний патріарх Православної церкви України і глава УПЦ КП Філарет заявив про розкол в УПЦ і стверджує, що уповноважений скликати собор.
news-image

Почесний патріарх Православної церкви України і глава УПЦ КП Філарет заявив про розкол в УПЦ і стверджує, що уповноважений скликати собор, пише «Є!».

Про це повідомляє ТСН, посилаючись на слова Філарета.

За словами Філарета, через вкрай рідкісне спілкування з предстоятелем ПЦУ Єпіфанієм "церква розділилася". Він стверджує, що після створення Православної церкви України таке спілкування відбулося не більше п'яти разів.

"Хіба це спілкування? Коли кожен день потрібно управляти церквою. Тому спілкування немає. Так що немає спілкування - а воно повинно бути, - церква розділилася. Тому зараз моє завдання, як патріарха, зберегти Київський патріархат, зберегти українську церкву", - зазначив він .

Також глава УПЦ КП Філарет звинуватив митрополита Єпіфанія в порушенні домовленостей, які прийняв архієрейський собор. Згідно з ними, Єпіфаній представляє українську церкву ззовні, а керує українською церквою він, Філарет, як патріарх.

"Така була домовленість. На цьому наполягав і президент. Зараз не так", - констатував колишній патріарх УПЦ КП.

Зараз, за словами Філарета, у нього немає ніяких відносин з Єпіфанієм, бо "порушується те, до чого ми домовилися, що прийняв архієрейський собор".

"Пішли шляхом брехні", - вважає він і додав, що Єпіфаній "повинен співпрацювати" з Філаретом як патріархом.

Однак глава ПЦУ нібито за 4-5 місяців жодного разу не провів спільної служби і не спілкується.

Філарет стверджує, що, як і предстоятель ПЦУ, може скликати собор. Також він повідомив, що Українська православна церква Київського патріархату - існує і зараз, заявивши, що: 

"Він (Київський патріархат - ред.) є. Його не потрібно повертати. Він існує. Є патріарх? Коль є патріарх, значить, є і патріархат . Є Київська патріархія. Тому повертати патріархат не потрібно. Він і повинен бути... і буде патріархат. Причому не тільки буде невизнаним. Прийде час, коли буде визнано".

Читайте також:Епіфаній допустив можливість об'єднання ПЦУ з греко-католиками