Політика
8 травня 2019
Євродепутати вимагають пояснити запрошення Лукашенка до Брюсселя
Лукашенко отримав запрошення на зустріч 13 травня разом з лідерами інших п'яти східних партнерів.
news-image

П'ять депутатів Європарламенту вимагають пояснити, чому президента Білорусі Олександра Лукашенка запросили до Брюсселя на обід з нагоди 10-річчя "Східного партнерства". Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на RFE/RL, передає «Є!»

Лукашенко отримав запрошення на зустріч 13 травня разом з лідерами інших п'яти східних партнерів ЄС: Вірменії, Азербайджану, Грузії, Молдови та України.

Чиновники, які говорили на умовах анонімності, сказали, що Лукашенко ще не відповів на запрошення і що вони не очікують, що він приїде.

Але сам факт запрошення Лукашенка викликав занепокоєння у євродепутатів, які направили листа голові зовнішньої політики ЄС Федериці Могеріні.

"Режим Лукашенка підтримував низький рівень дотримання прав людини, придушував інакомислення і нападав на свободу слова. Європейські і білоруські громадяни заслуговують достовірного пояснення запрошення, яке ризикує створити враження про підтримку режиму", - йдеться у листі.

Білорусь поки не підтверджувала, що хтось із офіційних осіб приїде до Брюсселя, хоча, можливо, міністр закордонних справ Володимир Макей, який брав участь у саміті "Східного партнерства" у Брюсселі у 2017 році, все ж буде там.

Читайте також: У Вірменії скоротили 5 міністерств