Суспільство
2 травня 2019
У Казахстані ректора університету не допустили на вибори президента через граматичні помилки
У письмовому завданні він допустив 19 помилок з пунктуації та стилістики.
news-image

Центральна виборча комісія Казахстану відмовила у висунення кандидатом в президенти громадському діячеві Жуматаю Алієву. Причиною відмови став провал Алієвим іспиту на володіння державною мовою, передає «Є!» із посиланням на УНІАН.

Як повідомляє Tengrinews.kz, сьогодні у ЦВК Казахстану відбулося засідання лінгвістичної комісії з встановлення вільного володіння Жуматаєм Алієвим державною мовою.

«За результатами проведеного іспиту лінгвістична комісія прийняла рішення, що кандидат у президенти не володіє вільно державною мовою. Враховуючи результат екзамену, був ухвалений протокол про невідповідність його вимогам Конституції і Конституційного закону про вибори, що пред'являються до кандидата в президенти", - зачитала проект постанови член Центральної виборчої комісії Ляззат Сулеймен на засіданні.

Член комісії зазначила, що згідно з другим пунктом постанови ЦВК відмовляє Алієву в реєстрації кандидатом у президенти.

Раніше член лінгвістичної комісії Аділь Ахметов повідомив, що Жуматай Алієв не володіє казахською мовою. У письмовому завданні він допустив 19 помилок з пунктуації та стилістики.

Жуматай Алієв був висунутий громадським об'єднанням "Халиқ демографіяси" 26 квітня 2019 року. У різні роки він працював в Адміністрації Президента, був ректором Центральноазіатського університету, заступником голови Асамблеї народу Казахстану, з 2012 по 2016 роки - депутат Мажилісу V скликання.

Нагадаємо, в Казахстані заяви на участь у позачергових виборах президента подали дев'ять осіб. Серед них - чинний глава держави Касим-Жомарт Токаєв, висунутий правлячою партією «Нур Отан». Крім нього, в числі кандидатів - письменник Садибек Тугел, профспілковий діяч Амангельди Таспіхов, депутати Данія Еспаєва та Жамбіл Ахметбеков, громадський діяч Жуматай Алієв, підприємець Талгат Ергалієв, віце-міністр сільського господарства Толеутай Рахімбеков і політичний і громадський діяч, журналіст Аміржан Косанов. Про проведення дострокових виборів у Казахстані було оголошено 19 березня, коли багаторічний глава держави Нурсултан Назарбаєв пішов у відставку після майже 30 років правління. Відповідно до Конституції республіки повноваження президента перейшли до голови сенату Касим-Жомарта Токаєва. Дострокові президентські вибори заплановані на 9 червня.

Читайте також: Перед відставкою Назарбаєв мав розмову з Путіним