Київ
15 квітня 2019
Унікальний артефакт: у Києві покажуть царську грамоту про анексію української церкви
Грамота Петра I Митрополиту Київському початку XVIII століття є красномовним свідченням анексії Української помісної церкви Московією.
news-image

Артефакт, датований 1708 роком, був загублений під час Другої світової війни.

В Україну повернувся унікальний артефакт. Національний заповідник «Софія Київська» прийняв на зберігання в свої фонди грамоту Петра I Митрополиту Київському початку XVIII століття. Вночі 13 квітня її доставили з Німеччини до Києва, інформують Економічні новини, пише «Є!».

Довгий час грамота вважалася втраченою, але три роки тому її вдалося випадково виявити історику Наталії Сінкевич, повідомляє Сегодня.

«Артефакт, датований 1708 роком, був загублений під час Другої світової війни (ймовірно, була вивезена з Києва під час війни як трофей. – Авт.). З кінця 1950-х він перебував в бібліотеці Інституту східно-європейської історії і краєзнавства Університету Тюбінгена (федеральна земля Баден-Вюртемберг). Це дійсно дуже цікавий рукописний пергамент, розміром 80 на 58 см в срібно-позолоченій оправі. За свідченнями істориків, цей документ є красномовним свідченням анексії Української помісної церкви Московією », – повідомив міністр культури Євген Нищук.

За словами міністра, грамоту незабаром зможуть побачити відвідувачі «Софії Київської».

Читайте також:Необхідно молитися, щоб ми обрали тих людей, які будуть вести Україну в доброму напрямку, - митрополит УГКЦ