Суспільство
3 квітня 2019
Правильно та корисно харчуватися можна і за невеликі гроші
Супрун розвіяла міфи щодо високої вартості здорового харчування.
news-image

Правильно харчуватися — не обов’язково дуже дорого. В Україні достатньо доступних та корисних овочів. Про це повідомила в. о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook, пише «Є!» з посиланням на 112.

"Коли ми говоримо "здорове харчування", то маємо на увазі не розкручені та дорогі авокадо, годжі, чіа, кіноа і лосося, а рідні та доступні сало, яйця, смородину, гречку, гарбузи, оселедці та льон. І купу інших продуктів вартістю до 50 гривень/кг", - йдеться у повідомленні.

Супрун розвіяла міфи щодо високої вартості здорового харчування.

  • Морква – це джерело про-вітаміну А, потрібного для зору, імунітету та краси шкіри. ЇЇ можна їсти сиру, запікати, тушкувати, додавати до каш, супів, солодкої та несолодкої випічки. Вартість моркви – до 15 грн/кг.
  • Буряк - джерело бетаїну — сполуки, яка потрібна для правильного обміну жирів. "Любить" горіхи, чорнослив і яблука, його можна пекти, готувати на пару і чавити із нього сік. Вартість – до 15 грн/кг.
  • Кольрабі: соковите джерело клітковини і вітаміну С, що коштує до 30 грн/кг. Чудово поєднується із морквою, яблуками та сметаною.
  • Коренеплоди селера і пастернак тішать вмістом клітковини інуліну, смаком і ціною (25 і 45 грн/кг). 
  • Цибуля, в тому числі порей і зелена (від 10 грн/кг відповідно). Це джерело олігосахаридів, за які дуже подякує кишкова мікрофлора. В цибулі багато сірковмісних сполук, які корисні для печінки.
  • Гарбуз — цінний весь. При ціні 15-20 грн/кг ми отримуємо каротиноїди, насіння та соковиту серединку, з якої можна робити супи, каші, оладки, запіканки та печиво.
  • Капуста — багата на кальцій, який добре засвоюється, а її сполуки  активують печінкову систему. Квашена капуста містить ще й молочну кислоту (пребіотик) та молочнокислі бактерії (пробіотик). Ціна - 10-20 грн/кг.

Супрун додала, що м’ясо краще вибирати у первісному вигляді, не перероблене, як ковбаси чи сосиски. Що менше перероблений продукт, то менша вартість і більша поживна цінність.

В. о. міністра повідомила, що рибу достатньо їсти двічі на тиждень.

"Споживання саме риби, а не добавок, знижує ризик деменції, серцево-судинних хвороб та хронічного запалення. Одна велика порція риби обійдеться вам 30-50 гривень — це співмірно із пачкою цигарок і кавою, от тільки цигарки здоров’я не додадуть" , - додала Супрун.

Краще обирати скумбрію, хека й оселедця, а не лосося. Там менше свинцю та миш’яку.

Читайте також:У Києві з'явилася незаконна прихована реклама цигарок (фото)