Суспільство
26 березня 2019
Уляна Супрун порадила сортувати пластик, який вбиває екосистему і чинить шкоду здоров'ю людини
Уляна Супрун розповіла про небезпечність для організму людини часточок мікропластику, який забруднює екосистему і потрапляє до людини з їжею через харчовий ланцюжок.
news-image

Уляна Супрун порадила сортувати пластик, який вбиває екосистему і чинить шкоду здоров'ю людини, пише «Є!» з посиланням на РБК.

Уляна Супрун розповіла про небезпечність для організму людини часточок мікропластику, який забруднює екосистему і потрапляє до людини з їжею через харчовий ланцюжок. Про це вона написала на своїй Facebook-сторінці.

В. о. міністра охорони здоров'я розповіла, що мікроскопічні частини пластику, менші за 5 міліметрів, присутні в арктичних льодовиках, морях, річках та океанах, ґрунті, солі, меді та навіть у повітрі.

Велику роль в поширенні мікропластику відіграють представники морської фауни - він присутній в організмі понад 220 видів морських жителів.

"Мікропластик настільки поширений, що вбудовується в наш харчовий ланцюжок. Деякі організми, до прикладу, планктони, можуть поглинати пластик, далі їх їдять більші тварини й, насамкінець, мікропластик потрапляє до нашого столу", - пише Уляна Супрун.

Ми це їмо: Супрун попередила про небезпеку для здоров'я

За словами очільниці МОЗ, близько 90% мікропластику виводиться з людського організму. Однак десять відсотків, що залишаються, можуть викликати локальні запалення, впливати на мікробіом травної системи, вивільняти токсини.

Сьогодні людство виробляє майже 300 мільйонів тонн пластику щороку, половина з яких - для одноразового використання. А понад 8 млн тонн пластику потрапляє в океан. Ця проблема набула глобального масштабу.

Уляна Супрун порадила менше використовувати пластик, купувати воду в скляній тарі або брати пляшку води з собою, щоб не купувати в магазині.

"За можливості - сортуйте пластик та віддавайте його на перероблення", - радить Супрун.

Читайте також:Міністр екології закликає відмовитися від використання пластикових пакетів на час посту