Суспільство
25 березня 2019
Сьогодні минає 20 років з дня загибелі В’ячеслава Чорновола
Частина суспільства досі переконана, що Чорновола прибрали як небезпечного конкурента на майбутніх президентських виборах.
news-image

25 березня 1999 року  під Борисполем  автомобіль, у якому український політик і правозахисник-шістдесятник В’ячеслав Чорновіл повертався із зустрічі з регіональними активістами Народного руху, врізався у вантажівку. Кілька років тому розслідування цієї справи поновили, але якогось висновку, що насправді сталося тоді, слідчі наразі так і не дійшли. Чимала частина суспільства досі переконана, що Чорновола прибрали як небезпечного конкурента на майбутніх президентських виборах, пише «Є!» з посиланням на Західний Аргумент.

Того трагічного  дня автомобіль Чорновола врізався в «КамАЗ» з причепом, який розвертався посеред шосе. Політик і його водій Євген Павлов загинули на місці, прес-секретар лідера НРУ Дмитро Понамарчук був госпіталізований з важкими травмами. Самі обставини дуже загадкові: видимість того дня була нормальна, отже водій Чорновола повинен був побачити вантажівку, що стояла посеред дороги.

Вже наступного ранку, не дочекавшись висновків експертів, керівник МВС Юрій Кравченко заявив, що це — нещасний випадок, і іншої версії слідство не розглядатиме. Перший свідок трагедії — один з лідерів Руху, майбутній кандидат у Президенти Геннадій Удовенко чомусь теж не зміг надати чіткої картини побаченого ним — лише наголошував на нещасному випадку.

Сьогодні минає 20 років із дня загибелі В’ячеслава Чорновола

Пам’ятник В’ячеславу Чорноволу у Львові, встановлений у 2002 році.

Пізніше внаслідок серцевого нападу також за дивними обставинами помер один з трьох пасажирів КамАЗу. Дуже дивно склалася доля у Володимира Куделі, водія КАМАЗу, який нібито був за кермом під час аварії. Слідством було нібито доведено, що він скоїв злочин, тобто ДТП із тяжкими наслідками, однак, несподівано він, не відбуваючи покарання був амністований. Більш того, МВС розповсюдило серед медіа чутки, що він нібито помер від серцевого нападу. Насправді ж — це виявилося стандартною спецоперацією прикриття, бо Куделя, живий й здоровий, щоправда змінив місце проживання.

Похорон В’ячеслава Чорновола став однією з наймасовіших акцій часів Незалежності — за різними оцінками у процесії взяли участь 150—250 тисяч людей. Це також наймасовіший похорон в Україні. Тільки мізерна частина людей за спеціальними перепустками могла попрощатися зі В’ячеславом Максимовичем, труну з тілом якого було виставлено в Київському будинку вчителя (колишня резиденція Центральної Ради). Черга охочих тягнулася аж до Хрещатика. Не обійшлося й без обурення, коли церемонію прощання порушили перші особи держави — Президент, Прем’єр-Міністр, спікер Верховної Ради, котрі могли би висловити свою шану покійному заздалегідь.

22 березня 2011 року Генпрокуратура передала на додаткове розслідування до столичного главку міліції кримінальну справу, порушену за фактом загибелі в ДТП В’ячеслава Чорновола. 2 червня того ж року прокуратура Києва підтвердила інформацію про ексгумацію тіла В’ячеслава Чорновола. При цьому за словами сестри Чорновола Валентини, її не попередили і не сповістили про ексгумацію. 21 січня 2014 року Бориспiльській міськрайонний суд закрив справу, визнавши аварію нещасним випадком. Але її вдалося знову відкрити після перемоги Майдану.

За словами сина політика Тараса Чорновола, Київський апеляційний суд скасував рішення Бориспільського суду, справу повернули до прокуратури для проведення повторного розгляду, в тому числі за статтею «посягання на життя державного діяча», бо раніше вона розслідувалася як аварія і нічого іншого, але зараз просування у розслідуванні не відбувається.

Читайте також:Муніципальна охорона Києва знешкодила наркомана, що погрожував лікарям