Шоу-біз та культура
15 березня 2019
Німеччина повернула Україні грамоту київського митрополита часів гетьмана Мазепи
Німеччина повернула Україні грамоту 1708 року, видану царем Петром І митрополиту Йоасафу Кроковському щодо поставлення його на Київську митрополію.
news-image
Німеччина повернула Україні грамоту 1708 року, видану царем Петром І митрополиту Йоасафу Кроковському щодо поставлення його на Київську митрополію, інформує «Є!» з посиланням на Громадське.

Церемонія передачі документа пройшла в архіві Міністерства закордонних справ ФРН. В заході взяли участь посол України Андрій Мельник, статссекретар МЗС Німеччини Вальтер Лінднер та історики.

Грамоту привезуть до Києва, а зберігатися вона буде в Бібліотеці Вернадського.


View image on Twitter
 
Раніше докторка історичних наук Наталія Сінкевич виявила, що грамота, яка зберігалася в Тюбінгенському університеті, є оригіналом, а не копією, як вважалося.
«Те, що документ повертається в Україну саме сьогодні має велике історичне, культурне та політичне значення», — сказала вона.

У дослідженні Сінкевич та Тетяни Себти йдеться, що в грамоті Петра І підкреслюється приналежність київського митрополита до Московського патріархату і забороняється звертатися до Вселенського патріархату.

Посол України Андрій Мельник зазначив, що під час Другої Світової війни Україна втратила лише в музеях понад 300 тисяч документів, які були викрадені. Він підкреслив, що Україна розраховує на допомогу фахівців ФРН для їх пошуку та повернення.

Нагадаємо, що 1708 рік є останнім роком гетьманства Івана Мазепи.