Економіка та бізнес
14 березня 2019
Україна посідає друге місце в Європі за покладами газу
Рейтинг очолює Норвегія.
news-image

Україна займає друге місце в Європі після Норвегії за обсягами покладів природного газу. Про це пише Cost.ua з посиланням на звіт BP Statistical review of world energy, передає «Є!» із посиланням на Lb.ua.

За оцінками аналітиків, Україна має 1,1 трлн кубометрів запасів газу. Норвегія очолює цей рейтинг з 1,78 трлн кубів. Третю сходинку займають Нідерланди - 0,8 трлн кубометрів.

За оцінками НАК "Нафтогаз України" і Міненерговугілля, обсяги "блакитного палива" в Україні становлять 0,6 трлн кубометрів. При цьому "Нафтогаз" включає в розрахунки тільки дані щодо своїх компаній без урахування приватних видобувачів.

Різниця в цифрах пояснюється різними методиками оцінки. Крім того, обсяги розвідувального буріння ростуть і методологія оцінки запасів родовищ вдосконалюється. Тому переоцінка запасів газу - постійний процес для всіх країн.

Наприклад, в 1997 році вважалося, що в США є 4,5 трлн кубометрів газу. Зараз ця цифра становить 8,7 трлн. Запаси Ірану 22 роки тому оцінювали на рівні 22,7 трлн кубометрів, тепер - 33,2 трлн.

Читайте також: Акціонери «Укрнафти» хочуть звільнити голову правління Роллінса