Економіка та бізнес
11 березня 2019
Україна отримала рекордну виручку від експорту фруктів та горіхів
Україна заробила на 22% більше, ніж роком раніше.
news-image

Виручка від експорту фруктів і горіхів із України в лютому 2019 року була рекордною за всю історію, досягаючи 24,8 мільйонів доларів. Про це повідомляє EastFruit, передає «Є!» із посиланням на Економічну правду.

Повідомляється, що експорт виріс на 10% у відношенні до січня 2019 року і на третину перевищив показники лютого 2018 року. За два місяці поточного року Україна вже заробила на експорті фруктів, ягід і горіхів 47,4 млн дол — на 22% більше, ніж роком раніше.

Окрім того, уточнюють аналітики, експорт у лютому більш ніж подвоївся за два роки. Для порівняння, у лютому 2017 року загальна виручка від експорту всіх фруктів, ягід і горіхів не перевищувала 11,5 млн дол, а в лютому 2019 року була в 2,2 рази вище.

Що експортували і скільки заробили

Головною статтею експорту, як і раніше, були волоські горіхи. У лютому 2019 року на них припадало близько 64% ​​експортної виручки. Однак їх питома вага за рік суттєво знизилась — у лютому 2018 року на волоський горіх доводилося 77% усієї виручки. Головною причиною зниження частки горіху у виручці стало зниження середньої ціни на цю продукцію, а також збільшення виручки від експорту свіжих яблук і заморожених ягід і фруктів.

На яблука в лютому 2019 року припало 14% усієї виручки, проти 8% роком раніше і 4% двома роками раніше.

Заморожені ягоди принесли Україні в лютому поточного року 21% всієї експортної виручки, хоча в лютому минулого року їх питома вага не перевищувала 14%.

"Як правило, експортна виручка по фруктам, горіхам і ягодам є максимальною у листопаді кожного року, після чого починає знижуватись аж до липня. Проте в 2019 році ми цілком можемо побачити зростання експортної виручки у березні або квітні, тому що запаси яблук, волоських горіхів і заморожених ягід як і раніше залишаються дуже високими", — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо:

Раніше Україна увійшла до трійки світових лідерів із урожаю волоського горіха, зібравши в 2018 році 120 тисяч тонн цього продукту, що є третім результатом у світі після Китаю і США.

Збільшився також на 40% експорт українських плодів і ягід — у січні-вересні 2018 року експортувала плодів і ягід на 157 млн ​​доларів.

Читайте також: Україна на 12-му місці серед найбільших експортерів зброї у світі