Суспільство
9 березня 2019
В Україні сьогодні відзначають День народження Тараса Шевченка
Сьогодні українці відзначають День народження знаменитого класика української поезії – уродженця Черкащини Тараса Григоровича Шевченка.
news-image

Сьогодні українці відзначають День народження знаменитого класика української поезії – уродженця Черкащини Тараса Григоровича Шевченка, пише «Є!» з посиланням на УНІАН.

Шевченко став в народній свідомості символом українського національного духу. Його творчість та образ протягом десятиліть надихала українських патріотів на боротьбу за майбутнє країни.  День народження Шевченка урочисто відзначається по всій Україні. В цьому році святкується 205 річниця його народження. 

Майбутній «Кобзар» народився в родині українських кріпаків у 1814 році, в селі Моринці (сучасна Черкаська область). Дитина рано осиротіла, але попри нестатки та безправ'я все ж навчилась грамоти у місцевого дяка.

У 14 років Тараса Шевченка взяли прислугою до двору поміщика Енгельгарда. З ним юнак переїхав спочатку до Вільно, а потім і до Петербурга.

У 1832 році Шевченка віддали на навчання до художника Василя Ширяєва, де талановитий український живописець знайомиться з квітом петербурзької інтелігенції. Вже через кілька років художник Карл Брюллов та впливовий при російському дворі поет Василь Жуковський вирішують викупити українця з кріпацтва. «Власник» Шевченка Павло Енгельгард запросив за українця величезні на той час гроші – 2500 карбованців. Аби дістати необхідну суму, Брюллов намалював портрет Жуковського.

Картину розіграли на аукціоні, участь у якому взяла імператорська сім'я. Діставши волю, Шевченко вступає до Петербурзької академії мистецтв, де продовжує навчатися живопису у Брюллова. Паралельно українець знайомиться з класикою світової літератури, історією та філософією. А крім того - вливається до кола столичної богеми. Автопортрет Шевченка 1843 рік / Wikipedia Водночас, українець реалізує себе як поет. У 1840 році виходить його перша поетична збірка українською мовою «Кобзар».

Петроградська публіка критикує Шевченка за те, що він пише на «мужицькій мові», але в Україні його роботи мають колосальну значущість. В 1843-1845 роках Шевченко подорожує по Україні на правах вільної людини. Побачене глибоко вплинуло на нього - поет стає переконаним противником російського імперіалізму. У 1846 році Шевченко переселився до Києва та вступив до «Кирило-Мефодіївського братства - таємної антирежимної організації, яка ставила своєю метою відродження українського визвольного руху.

У 1847 році членів «братства» почали заарештовувати, не уникнув арешту і Шевченко. Суд засудив художника до служби рядовим в окремому Оренбурзькому корпусі з забороною писати та малювати. У 1850 Шевченка помістили в Новопетрівський береговий форт (сучасний Казахстан), де він служив сім років. Звільнили його лише через 2 роки після смерті імператора Миколи I, із забороною постійно проживати в Україні. Десятирічне заслання підірвало здоров'я Шевченка, 10 березня 1861 року він помер.

Тарас Шевченко став визнаним класиком української поезії. Його збірку «Кобзар», поему "Гайдамаки" та поетичний цикл «Три літа» знають у всьому світі. Шевченко активно виступав проти гноблення українського народу Російською імперією – це коштувало йому кар'єри успішного митця та здоров'я. Проте, Шевченко є одним з найвідоміших українських художників, автором понад тисячі мистецьких робіт. Близько 160 з них на сьогодні втрачені. Шевченко став одним із символів української нації. Його образ широко використовується патріотичними силами і сьогодні. Тарас Шевченко став одним із символів української нації.

Тарас Шевченко похований на Чернечій горі у Каневі (Черкаська область). Його могила є одним з найшанованіших місць серед українців. З нагоди річниці народження і смерті поета там будуть проводитись урочисті заходи.

Читайте також:Росіян будуть штрафувати за неповагу до влади