Резонанс
27 лютого 2019
Луценко схвалив рішення КСУ про скасування статті щодо відповідальності за незаконне збагачення
Тепер усі кримінальні справи, порушені за фактом незаконного збагачення, мають бути закриті.
news-image

Генеральний прокурор Юрій Луценко вважає правильним рішення Конституційного суду про визнання неконституційною статті 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає притягнення до відповідальності за незаконне збагачення, бо стаття була ”мертва”. Про це Луценко заявив на брифінгу, передає «Є!» із посиланням на Укрінформ.

“Рішення Конституційного суду не є несподіванкою, в галузі права знають, що наш фантастичний комітет з антикорупційної діяльності Верховної Ради (Комітет з питань запобігання і протидії корупції - ред.) готував текст закону, який не відповідає практиці юридичного застосування”, - сказав генпрокурор.

Він зауважив, що свідченням цього є те, що за всі ці роки НАБУ не змогло притягнути до відповідальності за цею статтею жодну особу.

Луценко зауважив, що юристи називають такі статті “мертвими, які не можна застосувати на практиці. Тому висловлювати претензії до КС можуть ті, хто не вчитувався в документ”.

Він підтримав Президента щодо його наміру негайно внести у парламент новий законопроект, який буде дієвим і ефективним.

“Щоб незаконне збагачення каралось не на словах, як сьогодні, а на ділі”, - сказав Луценко.
“Ми вже третій рік очікуємо ... треба поправити закон і діяти рішуче”, - додав він.

Нагадаємо, 26 лютого КСУ визнав неконституційною ст. 368-2 Кримінального кодексу України, яка передбачала притягнення до кримінальної відповідальності чиновників за незаконне збагачення.

Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили 26 листопада 2015 року. Це було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації.

Стаття 368-2 ККУ, серед іншого, передбачала покарання у вигляді позбавлення волі на строк до двох років за набуття чиновником активів, непідтверджених офіційними доходами. Ті самі діяння, вчинені службовцем, який займає відповідальне становище, каралися позбавленням волі на строк від двох до п’яти років, а службовцем з особливо відповідальним становищем - позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

12 грудня 2017 року 59 народних депутатів направили до КСУ подання з проханням перевірити на відповідність Основному закону статтю 368-2 ККУ.

Унаслідок ухвалення КСУ даного рішення усі кримінальні справи, порушені правоохоронцями за фактом незаконного збагачення, мають бути закриті.

Зокрема, справи стосовно незаконного збагачення порушені відносно заступника голови Служби безпеки Павла Демчини, екс-військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика, міністра інфраструктури Володимира Омеляна та інших високопосадовців.

Загалом, за підрахунком ГО "Центр протидії корупції", мають бути закрити закриті 65 справ НАБУ щодо незаконного збагачення народних депутатів, міністрів, керівників держустанов, військових прокурорів та інших топ-чиновників.

Читайте також: Лише 4 судді КС були проти скасування статті про незаконне збагачення