Події
24 лютого 2019
Загибель туристів на Прикарпатті: рятувальні роботи на горі Піп Іван відновили
З підніжжя на вершину гори направляється рятувальна група в складі 14 рятувальників та 5 волонтерів.
news-image

На Прикарпатті тривають рятувальні роботи в горах, де загинули туристи. Як повідомили в упралінні Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області сьогодні, 24 лютого о 07:30 відновлено проведення аварійно-рятувальних робіт на горі Піп Іван, інформує «Є!», з посиланням на УНІАН.
З підніжжя на вершину гори направляється рятувальна група в складі 14 рятувальників та 5 волонтерів. На пості з туристами знаходяться 5 рятувальників та 1 волонтер. Всього залучено від Управління ДСНС в області 36 чоловік особового складу на 5 одиницях техніки. На високогір’ї спостерігається хмарна погода, видимість добра, вітер 10 м/с, температура повітря –16 градусів. О 09:10 рятувальники та волонтери розпочали супровід групи 4 чоловік з гори Піп Іван до урочища Погорілець. Двох туристів госпіталізували. Двоє туристів з групи у 8 чоловік загинули. За попередньою інформацією, група туристів - з Івано-Франківської та Львівської областей, група не комерційна. 

"Як з’ясувалося, група попередньо не зареєструвалася в жодному із пошуково-рятувальних відділень та знехтувала застереженнями про ускладнення погодних умов", - зазначила в оновленій інформації учора увечері прес-служба обласного управління ДСНС.

На той час у горах спостерігалося ускладнення погодних умов: температура повітря -22 градусів, сильний шквальний вітер, нульова видимість, снігові перемети подекуди сягали до 1,5-2 метрів. На операцію виїхали рятувальники Івано-Франківського, Косівського та Верховинського відділень та волонтери. До надання допомоги з транспортування туристів з високогіря вниз залучили снігохід та 4-х військовиків відділу прикордонної служби “Шибене” Чернівецького прикордонного загону. Спочатку з гори доправили вниз двох загиблих туристів. З рештою туристів залишилися рятувальники та волонтер. Пізніше з вершини гори Піп Іван до урочища Погрілець гірські рятувальники транспортували та передали бригаді швидкої медичної допомоги першого потерпілого 1981 р.н. з діагнозом загальне переохолодження організму, обмороження І-ІІ ст. 3 і 4 пальців лівої кисті. Чоловіка направлено до Верховинської ЦРЛ. Впродовж години "швидка" забрала і другого туриста, що вижив, чоловіка 1987 тр.н. з діагнозом обмороження пальців обох кистей І-ІІ ст., обмороження крил носа, січені рани обличчя. Його також доправили до Верховинської ЦРЛ. На даний час обидва потерпілі - в Івано-Франківській обласній клінічній лікарні. На пункті обігріву і психологічної допомоги розгорнутому біля підніжжя гори в урочищі Погорілець надали допомогу 3 іншим туристам, які проходили туристичним маршрутом. Одному з них фельдшер надав медичну допомогу. Серед загиблих багаторічний керівник станції юних туристів у Коломиї Павло Вінтонюк та 26-річний коломиянин Роман Беркещук.


Читайте також: У Карпатах загинули двоє туристів - ДСНС