Світ
21 лютого 2019
Стало відомо, навіщо зебрам потрібні смужки на шкірі
Чорно-білі смужки довго залишалися біологічною загадкою.
news-image

Дослідники з різних університетів США і Великобританії провели експеримент із перевдяганням коней і довели, що смугасте забарвлення зебр допомагає їм уникати мух, пише «Є!» з посиланням на УНІАН.

Робота опублікована в журналі PLOS One. Чорно-білі смужки довго залишалися біологічною загадкою. Очевидно, що вони мають приносити користь, інакше б вони просто зникли. Останнє дослідження підтвердило одну з гіпотез: забарвлення захищає зебр від паразитичних комах.

Автори спостерігали за зебрами і фермерськими конями. Вони фіксували, яка кількість ґедзів літає навколо них і скільки сідає на тіло.

Біологи помітили, що на коней комахи сідають в середньому втричі частіше, ніж на зебр. Аби підтвердити здогадку і виключити вплив інших факторів, як запах або особливості рухів, дослідники провели експеримент з перевдяганням. Вони нарядили коней у три різних камуфляжі: чорний, білий і чорно-білий в смужку, як у зебр, а потім поспостерігали за поведінкою ґедзів.

Навколо всіх коней літала однакову кількість комах, але різниця стала помітною, коли ті спробували приземлитися для укусу.

"Ми помітили, що ґедзі, що наближаються до зебр, не здатні контролювати траєкторію свого польоту. Найчастіше вони просто врізалися в тіла зебр, але не могли нормально сісти на них", - кажуть дослідники.

Разом з цим, у комах не виникало таких проблем, коли вони обліплювали відкриті морди закамуфльованих коней. Тому автори зробили висновок, що забарвлення дезорієнтує мух, не даючи їм кусати тварин. Деяким ґедзів вдавалося приземлитися, але вони не затримувалися через помахи хвоста.

Вчені припускають, що у смуг можуть бути і інші функції, наприклад терморегуляторні або соціальні, але ця робота наочно довела одну з гіпотез. Нагадаємо, уперше за сотню років біологам в Африці вдалось зняти на камеру "міфічного" чорного леопарда. 

Лише на нічних та інфрачервоних зображеннях можна розгледіти плямистий візерунок тварини. Вперше і востаннє на континенті тварину вдалось сфотографувати 1909 року в Ефіопії.

Читайте також:Вчені знайшли черепаху, вид якої зник 100 років тому