Суспільство
20 лютого 2019
Порошенко нагородив учасників Революції гідності, волонтерів та громадських діячів
Нагород удостоєні 24 людини, з них двоє посмертно.
news-image

Президент України Петро Порошенко в день пам'яті Героїв Небесної сотні підписав указ про присвоєння державних нагород. Про це зазначається в указі президента №39/2019, пише «Є!» з посиланням на 112.

Згідно з текстом указу, "за громадянську мужність, самовіддане відстоювання конституційних принципів демократії, прав і свобод людини, виявлені під час Революції гідності, плідну громадську і волонтерську діяльність" орденом "За мужність" III ступеня нагороджено 13 учасників Революції гідності з різних регіонів України, з них двоє – Дмитро Гончаренко та Микола Марков – посмертно.

Орденом "За заслуги" III ступеня нагороджено 8 осіб, у тому числі волонтери Юрій Дудник та Ілля Зелінський, гендиректор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної сотні Ігор Пошивайло та координатор Ініціативної групи постраждалих/поранених на Майдані" Павло Сидоренко.

Ордена княгині Ольги III ступеня удостоєні волонтерка Зоя Кульменко і голова правління громадської організації "Крим СОС" Таміла Ташева.

Позаштатний радник глави держави, громадський діяч Олег Медведєв нагороджений відзнакою президента України – Хрестом Івана Мазепи.

Нагород удостоєні 24 людини, з них двоє посмертно.

Революція гідності - події, які відбувалися в Україні з кінця листопада 2013-го до кінця лютого 2014 року. Протести почалися 21 листопада 2013 року як реакція на рішення Кабміну про припинення процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом і значно розширилися після силового розгону демонстрації у Києві вночі 30 листопада. Згодом протести і силова протидія їм з боку влади призвели до відкритого силового протистояння, яке в подальшому переросло в Революцію гідності.

Під час Революції гідності 20 лютого 2014 року на частині вулиці Інститутської від Ольгинської вулиці до Майдану Незалежності стався масовий розстріл активістів Євромайдану. Згодом загиблих стали називати Небесною сотнею, а вулиця стала місцем вшанування їхньої пам'яті.

Офіційна статистика Євромайдану-SOS нараховує 121 загиблого внаслідок революційних подій.