Світ
19 лютого 2019
У Бельгії 27 пенсіонерів досі отримують виплати, обіцяні у 1941 році Адольфом Гітлером
Одержувачі пенсій - колишні нацисти.
news-image

У Бельгії 27 пенсіонерів досі отримують від уряду Німеччини додаткові виплати, обіцяні їм у 1941 році Адольфом Гітлером. Їх розмір варіюється від 425 до 1275, пише газета De Morgen, передає «Є!»

Одержувачі пенсій - колишні нацисти, які в роки Другої світової війни пішли на службу в СС, або їх спадкоємці. Виплати гарантувалися колабораціоністам особисто фюрером за «лояльність, вірність і слухняність».

Оскільки після 1949 року ФРН стала правонаступницею Третього рейху і взяла на себе всі обов'язки зниклої держави, в тому числі пенсійні, їй довелося продовжити забезпечувати й колишніх есесівців.

Новина збурила депутатів бельгійської Палати представників, група яких представить в парламенті резолюцію із закликом до уряду терміново врегулювати цю ситуацію дипломатичним шляхом.

De Morgen зазначає, що додатковим подразником для політиків може бути те, що з даних виплат не стягувалися податки на користь бельгійської скарбниці.
Питання про можливе припинення виплати пенсій піднімалося у 2016 році. Тоді бельгійські ветерани, яких переслідували нацисти в роки Другої світової, зажадали, щоб влада Німеччини припинила виплачувати допомогу колишнім есесівцям. Позицію ветеранів підтримали і в уряді Бельгії, проте чиновники відзначили, що дане питання знаходиться у веденні німецьких пенсійних органів.

Як уточнює BFM TV, одержувачами «гітлерівської» допомоги всього могли стати 38 тисяч осіб.

Крім цього, уряд Німеччини виплачує допомогу і жертвам нацистського режиму і їх родичам як у ФРН, так і за кордоном.

Читайте також: Церкви у Німеччині продовжують використовувати дзвони з нацистською символікою