Події
19 лютого 2019
Порошенко підписав лист до Генсека ООН з вимогою звільнити українських військовополонених моряків
Президент підписав лист до Генерального секретаря ООН з вимогою засудити збройну агресію РФ проти України та звільнити українських заручників.
news-image

Президент України Петро Порошенко підписав лист до Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерришу з вимогою засудити збройну агресію РФ проти України та звільнити українських заручників. Відповідний лист передали президенту під час зустрічі з представниками громадськості та діячами культури щодо процесу звільнення українських моряків, трансляцію вів "112 Україна", пише «Є!».

Порошенко підписав лист і пообіцяв 20 лютого передати його Генсеку ООН Антоніу Гутерришу.

"Я вам обіцяю, що завтра під час виступу і під час зустрічі з генеральним секретарем, я передам ці підписні листи і ми запропонуємо конкретні кроки, яких ми очікуємо від ООН і від Генсекретаря для того, аби повернути наших хлопців додому. Для нас принципово важливо, щоб вони вийшли з в'язниці", - заявив президент, звертаючись до представників громадськості.

Відомо, що завтра президент візьме участь у Генасамблеї ООН, де відбудуться дебати щодо ситуації на тимчасово окупованих територіях України. 

Президент нагадав, що немає жодної зустрічі на міжнародному рівні, де б він не закликав світових лідерів забезпечити виконання вимог українців:
"Вимога перша - негайно повернути наших хлопців додому. Вимога друга - повернути українські бойові катери. І вимога третя - забезпечити свободу судноплавства в Керченській протоці і в Азовському морі. Ми не дамо перетворити наше Азовське море в російське озеро. Дуже важливо зараз констатувати, що світ демонструє цю солідарність", - додав Порошенко.

Нагадаємо, російські прикордонники 25 листопада 2018 року із застосуванням зброї захопили в районі Керченської протоки український рейдовий буксир "Яни Капу" і малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь" ВМС ЗСУ, які прямували з Одеси до Маріуполя.

Унаслідок інциденту було затримано і заарештовано 24 українських моряків. Їх перевезли з Криму до московського слідчого ізолятора "Лефортово". Окрім того, трьох поранених під час обстрілу росіянами українських моряків перевели до лікарні СІЗО "Матроська тиша".

ФСБ Росії порушила кримінальну справу і висунула всім українським полоненим морякам звинувачення в "незаконному перетині кордону, скоєному групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства чи з погрозою його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ).

Читайте також:ФСБ Росії відмовилася передати Україні поранених моряків для лікування