Суспільство
18 лютого 2019
Шкідлива звичка відчутно вдарить по кишені українців
На пачку цигарок ціна протягом року зросте мінімум на 4,7 грн.
news-image

За рішенням Кабміну, в цьому році акциз на тютюнові вироби збільшиться на 29% (в січні – на 20%, з 1 липня – ще на 9%). Таким чином, перше подорожчання цигарок станеться вже у квітні, а друге – в жовтні, пише «Є!» з посиланням на Еtcetera.

На пачку цигарок ціна протягом року зросте мінімум на 4,7 грн. Наприклад, ті цигарки, які зараз коштують 39 грн, з жовтня будуть продаватися вже по 44 грн.

В МОЗ вважають, що підвищення акцизу не тільки збільшить відрахування до держбюджету, а й зменшить кількість курців. Як повідомив представник Директорату громадського здоров’я МОЗ Андрій Скіпальський, високі ціни – найефективніший метод боротьби з курінням.

Андрій СКІПАЛЬСЬКИЙ, представник Міністерства охорони здоров’я:

Минулого року у нас в середньому зросли акцизи на 30%. І ми маємо падіння продажів і вживання на рівні 17%

До речі, експерт також зазначив, що кількість курців серед українців постійно зменшується. Він навів дані Держстату, згідно з якими, в 2005 році в країні налічувалося 11 млн курців, а в 2017-му – вже 7,5 млн.

Нагадаємо, в Податковому кодексі України закладено, що акциз підвищуватимуть щорічно на 20% до 2025 року. Тобто вже через 5 років пачка буде коштувати мінімум 100 грн.

Читайте також:Це наша тверда позиція, - Юлія Тимошенко пояснила директору МВФ Крістін Лагард, чому ціна на газ для українців після виборів буде знижена принаймні вдвічі