Події
5 лютого 2019
Аналізи військовополоненого моряка Ейдера підтвердили у нього гепатит, - адвокат
Дата аналізів - 20 листопада, за п'ять днів до захоплення моряків в полон, їх російські лікарі ніяк не могли взяти.
news-image

У пораненого військовополоненого українського моряка Андрія Ейдера підтвердився діагноз захворювання гепатитом. Про це повідомляє адвокат Микола Полозов в Facebook з посиланням на адвоката моряка Олександру Маркову, пише «Є!» з посиланням на 112.

"Андрій приніс епікриз, який йому видали під час відправлення з "Матроської тиші". Далі просто цитата: "Anti-HCV (вірус гепатиту С, - ред.) - позитивний від 20.11.2018 року, HBsAg (гепатит В, - ред.) позитивний від 20.11.2018 року", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що дата аналізів - 20 листопада, за п'ять днів до захоплення моряків в полон. Тому ці аналізи російські лікарі ніяк не могли взяти. Крім того, інформація про гепатит з'явилася тільки під час перекладу Ейдера з "Матроської тиші" в "Лефортово".

4 лютого у моряка взяли повторний аналіз. 

"Подивимося, які результати будуть на цей раз. Сподіваюся, що лікарі в Лефортово будуть більш адекватними", - зазначила Маркова.
Також подано клопотання про переведення Андрія на лікування в іншу країну.

Нагадаємо, російські прикордонники 25 листопада 2018 року із застосуванням зброї захопили в районі Керченської протоки український рейдовий буксир "Яни Капу" і малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь" ВМС ЗСУ, які прямували з Одеси до Маріуполя.

Внаслідок інциденту було затримано і заарештовано 24 українських моряків. Їх перевезли з Криму в московський слідчий ізолятор "Лефортово". Окрім того, троє поранених при обстрілі росіянами українських моряків були переведені до лікарні СІЗО "Матроська тиша".

ФСБ Росії порушила кримінальну справу і пред'явила всім українським полоненим морякам звинувачення в незаконному перетині кордону, скоєному групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства чи з погрозою його застосування (ч. 3 ст. 322 КК РФ).

26 січня трьох поранених українських моряків - Андрія Ейдера, Андрія Артеменка і Василя Сороку -  перевели з "Матроської тиші" в "Лефортово". Адвокат Микола Полозов підтвердження від слідства отримав тільки 28 січня.