Суспільство
1 лютого 2019
Вчені розповіли, чому жінки живуть довше за чоловіків
Більш коротке життя чоловіків пов’язане з наявністю у них Y-хромосоми.
news-image

Життя чоловіка коротше, ніж у жінки, підтвердило дослідження швейцарських учених, пише «Є!» з посиланням на Українське Здоров'я.

Згідно з їх даними, така нерівність спостерігається в усьому світі – на довголіття жінок впливають аж ніяк не фактори соціального благополуччя.

Дослідники встановили, що тривалість життя чоловіків менша від тривалості життя жінок в середньому на 10 років. Розрив між терміном життя чоловіків і жінок практично не змінюється при зміні соціальних і економічних умов, констатували при цьому наукові фахівці.

Вченими був проведений генетичний аналіз зразків крові, взятих у більш ніж 1600 чоловіків літнього віку. Його результати дозволили дослідникам зробити висновок, що більш коротке життя чоловіків пов’язане з наявністю у них Y-хромосоми: з’ясувалося, що чоловіча хромосома досить крихка, а проблеми з нею виявляються фактором розвитку небезпечних хвороб, зокрема, рак.

«Найпоширенішою зміною є втрата частини лейкоцитів Y-хромосоми. Такі мутації виникають у процесі поділу соматичних клітин і поступово накопичуються до зрілого віку. Втрата лейкоцитами хромосоми часто спостерігається саме у літніх чоловіків», – розповіли автори проекту.

Читайте також:Українцям розповіли, як отримати компенсацію за травми через неприбраний сніг