Події
4 січня 2019
УПЦ (МП) побудувала на території Києво-Печерського заповідника 16 корпусів, що дає право Україні розірвати оренду
Про це заявив екс-директор заповідника.
news-image

Колишній директор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Сергій Кролевець допускає можливість розірвання Українською державою договорів оренди з Українською православною церквою (Московського патріархату) у разі завдання шкоди орендованому об'єкту, передає «Є!» із посиланням на Інтерфакс.

"Є власник майна. Сьогодні це держава Україна. Є користувач майна...Обов'язково (в договорі оренди - ред.) є пункт - у разі завдання шкоди об'єкту договір на вимогу однієї із сторін розривається", - сказав С.Кролевець на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

Він розповів, що на території Києво-Печерської лаври представники громадськості зафіксували численні порушення. Зокрема, за його словами, на території заповідника побудовано 16 нових корпусів.

У свою чергу адвокат Марина Соловйова відзначила необхідність внесення змін до українського законодавства, щоб посилили відповідальність, аж до кримінальної, за знищення пам'яток всесвітньої і національної культурної спадщини.

Раніше в Мінкультури України зазначали, що Києво-Печерська і Свято-Успенська Почаївська лаври є власністю держави Україна і були передані в оренду на 50 років Української православної церкви (Московського патріархату), однак якщо виявиться, що при переданні Лаври в оренду були допущені порушення, держава в особі українського Кабміну може переглянути цей договір.

Читайте також: Новинський: влада здійснює рейдерське захоплення Києво-Печерської та Свято-Успенської Почаївської лавр