Світ
9 жовтня 2018
Уряд Македонії почав процедуру зміни назви країни
Для ухвалення конституційних змін необхідно дві третини голосів депутатів парламенту.
news-image

Уряд Македонії на позачерговому засіданні затвердив пропозиції змін у Конституцію, тим самим розпочавши процедуру зміни назви країни на Північну Македонію, передає «Є!» із посиланням на Радіо Свобода.

Речник уряду Міле Бошняковський зазначив, що парламенту запропонували чотири правки до Конституції.

Окрім додавання до назви прикметника «північна», у преамбулі основного закону пропонують більш детально обґрунтувати засади державності Македонії. Третя і четверта поправки стосуються взаємин держави з сусідніми країнами.

Для ухвалення конституційних змін необхідно дві третини голосів депутатів парламенту. Прем’єр-міністр Македонії, соціаліст Зоран Заєв закликав усі політичні сили їх підтримати.

Представники опозиції заявили, що не голосуватимуть за зміни, оскільки їх не підтримав народ на референдумі.

Нагадаємо, Греція тривалий час блокувала приєднання Македонії до Євросоюзу і НАТО, не визнаючи назву балканської країни. Грецька влада вказувала, що історична область Македонія включає в себе, в тому числі, північну частину нинішньої Греції. Цього року Скоп'є і Афінам вдалося досягти компромісу, в рамках якого Македонія має змінити назву на «Північна Македонія», що дозволить їй приєднатися до ЄС і НАТО. 

Читайте також: Українська шпажистка виборола золоту медаль на Олімпійських Іграх