Світ
20 серпня 2018
У центрі Риги з'явився VR-телескоп, що показує, якою була Рига 100 років тому (фото)
Проект було втілено в життя, щоб здійснити мрію будь-якої людини про подорож в часі.
news-image
У столиці Латвії - в самому серці Старого міста - з'явився VR-телескоп Time Jump, який дає змогу заглянути в минуле століття й подивитися, якою була Рига 100 років тому. Цей телескоп є поєднанням сучасних технологій кіно та віртуальної реальності, що робить можливим подорож у часі, пише Turist.delfi.ee, передає «Є!» із посиланням на Укрінформ.
"Цей унікальний проект було втілено в життя, щоб здійснити  мрію будь-якої людини про подорож в часі, а також дати можливість пізнати Стару Ригу з абсолютно іншого ракурсу. Багато хто з нас хотіли б прожити історію, а не лише прочитати про неї в книгах, і новітні технології віртуальної реальності дають нам таку можливість", - говорить продюсер проекту Августінас Катіліус з Литви.

Аналогічний телескоп також розташовано в Парижі, але його технологічні характеристики застаріли як порівняти з ризькою машиною часу - вперше стрибок у часі створений так якісно та реалістично.

Технології віртуальної реальності постійно розвиваються, тому, щоб зняти види з минулого, було використано кращу техніку з доступних - ширококутна камера 8К.

Щоб усе виглядало більш природно, комп'ютерна графіка використовувалася мінімально, і в основному всі знято "реально", наприклад, в день зйомок в Старій Ризі були встановлені 50-метрові рейки, по яких їздив ретро-трамвай.

 


"Звичайно, сто років тому в місті не було лівневок і сучасних люків, їх довелося приховати, щоб потім не потрібно було міняти вуличне покриття за допомогою комп'ютерної графіки. Зазвичай початок XX століття знімають на прискорену 16-кадрову плівку, але ми вирішили знімати на камеру з високою роздільною здатністю, щоб наблизити відчуття реальності. Ми багато вивчали цей час, щоб наша подорож виглядала повсякденно: актори робили звичайні для того часу речі - йшли на роботу, продавали газети, зверталися почистити взуття", - стверджує режисер проекту Роберт Куленко.

 

Телескоп віртуальної реальності розташовано на перехресті вулиць Смілшу та Екаба, біля Ризької біржі, й за 1 євро кожен охочий може побачити історію своїми очима. Відсканувавши QR-код, власники смартфонів зможуть безкоштовно подорожувати в часі на екрані свого пристрою.

Читайте також: Стало відомо, хто у ЄС витрачає на відпустку найбільше грошей