Події
10 травня 2018
МЗС прокоментувало рішення виплатити компенсацію українським інвесторам за анексію Криму
РФ несе відповідальність за дії в окупованому Криму на основі угоди про взаємний захист інвестицій між Україною і Росією, а так звана націоналізація окупаційною владою є порушенням інвестиційної угоди.
news-image
Зазначається, що у процесі знаходиться ряд справ українських компаній, у тому числі Нафтогазу, Ощадбанку, Укрнафти і ПриватБанку. Про це пише «Є!» з посиланням на Тиждень.
 
Міністерство закордонних справ України (МЗС) прокоментувало рішення Третейського суду в Гаазі про те, що Росія повинна сплатити компенсацію українським інвесторам за анексію Криму на суму в 159 мільйонів доларів. Про це повідомила заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль у Facebook.
"9 травня Постійний третейський суд в м. Гаага видав оголошення про прийняття рішення по суті у позові групи 19 ураїнських осіб проти РФ щодо протиправної експропріації їхнього майна. Сам текст рішення і процедура є наразі конфіденційними", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що РФ несе відповідальність за дії в окупованому Криму на основі угоди про взаємний захист інвестицій між Україною і Росією, а так звана націоналізація окупаційною владою є порушенням інвестиційної угоди.

"У процесі знаходиться ціла низка справ українських компаній, у тому числі" Нафтогаз "," Ощадбанк "," Укрнафта "і" ПриватБанк ". Динаміка розгляду цих справ набирає обертів цього місяця проходять слухання у справі" Нафтогазу "і очікується прийняття рішення по справі "Ощадбанку", - повідомила Зеркаль.

Наголошується, що компаній, які готують аналогічні позови, стає все більше.

Так, у МЗС закликали всі компанії, які втратили майно в Криму активно боротися за компенсацію втрат.

"Кожне рішення у справах про неправомірні дії РФ на території України наближає нас до того, що питання про очевидну неправомірність окупації отримає свою правову оцінку. Дискусія про це в світових академічних колах стає дедалі активнішою.Також чіткішою стає позиція міжнародних організацій. Тому рано чи пізно ми прийдем і до того, що агресія Росії стане предметом судового розгляду. ", - підкреслила Зеркаль.

Нагадаємо, 9 травня  Європейський суд з прав людини передав до своєї Великої палати чотири позови України проти РФ щодо окупованого Криму та Донбасу.  Зазначається, що відповідні справи стосуються звинувачень, висунутих Україною до Росії та збройних груп, які вона контролює, у порушенні Європейської конвенції з прав людини. Зокрема, Україна звинувачує Москву в анексії Криму, а також контролі над сепаратистами та озброєними групами, котрі діють на Донбасі, що спричинило загибель військових та цивільних. Також Україна наголошує, що вбивства у цих регіонах стали поширеною практикою.

Читайте також:Суд у Гаазі: РФ має компенсувати збитки українським компаніям в Криму за час анексії