Події
10 квітня 2018
Сьогодні роковини авіакатастрофи під Смоленськом, під час якої загинуло майже все вище керівництво Польщі
Загинули 88 пасажирів та 8 членів екіпажу літака.
news-image

Сьогодні виповнюються 8 роковини авіакатастрофи під російським Смоленськом, під час якої загинуло майже все вище керівництво Польщі, зокрема й президент Лех Качинський, нагадує «Є!» із посиланням на Укрінформ.

10 квітня 2010 року неподалік Смоленська під час посадки на військовому аеродромі «Смоленськ-Північний» зазнав катастрофи літак Ту-154, на якому перебували президент Республіки Польща Лех Качинський з дружиною та члени вищого керівництва Польщі.

Усі 88 пасажирів та 8 членів екіпажу літака загинули.

Польська делегація летіла в Катинь для участі в меморіальних заходах, присвячених 70 роковинам розстрілів енкаведистами польських військових у 1940 році.

Попри час, ясності у Смоленській катастрофі не додається. Спочатку Комісія державної авіації з розслідування авіакатастроф МВС Польщі визнала причиною катастрофи помилку екіпажу, визначивши як чинник інциденту недостатнє аеронавігаційне забезпечення польоту з боку диспетчерів аеродрому «Смоленськ-Північний». Але невдовзі Польща поновила розслідування – партія «Право і справедливість» яка прийшла до влади вважає, що під час попереднього слідства були приховані важливі факти.

До того ж, як виявилося, у 2012 році в Польщі було знищено частину секретних документів про Смоленську авіакатастрофу.

У березні 2017 року тодішній міністр оборони Польщі Антоній Мацеревич назвав катастрофу під Смоленськом терактом, також він заявив про наявність «незаперечних свідчень російської відповідальності за смоленську катастрофу».

Раніше Російський Міждержавний авіаційний комітет назвав причинами катастрофи неправильні дії екіпажу літака і психологічний тиск на нього. На даний момент розслідування цієї трагедії триває.

Всі зібрані уламки лайнера знаходяться на території аеродрому «Смоленськ-Північний». Польська сторона неодноразово просила російське керівництво відправити їх до Польщі, але всі прохання були відхилені кримінальним законодавством Росії до завершення розслідування, яке веде Слідчий комітет РФ.

На початку цього року польська підкомісія, що займається повторним розслідуванням Смоленської катастрофи, повідомила, що ліве крило літака Ту-154М було знищене внаслідок внутрішнього вибуху.

 

Читайте також: Курс валют на 10 квітня