Події
5 квітня 2018
Кількість нелегальних працівників в Україні скоротилась на майже 300 тисяч осіб - Розенко
Торік Державна служба з питань праці перевірила 7159 роботодавців.
news-image

За дев'ять місяців 2017 року в Україні поменшало на майже 300 тисяч працівників, які працювали нелегально.

Такі дані навів віце-прем'єр-міністр Павло Розенко, ідеться на сайті Кабміну.

"Ми бачимо позитивні тенденції щодо скорочення тіньової зайнятості. Майже на 300 тисяч осіб за 9 місяців 2017 року скоротилася кількість працівників, зайнятих у неформальному секторі економіки", - сказав Розенко.

Одним із чинників скорочення тіньової зайнятості є зростання розміру мінімальної заробітної плати: від 1 січня 2017-го вона зросла від 1,6 тис. грн до 3,2 тис. грн, а від 1 січня 2018-го – до 3723 грн.

Віце-прем’єр-міністр нагадав, що паралельно із підвищенням зарплати також був змінений і порядок формування тарифної сітки оплати праці - мінімальна тарифна ставка не може бути нижчою за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб на 1 січня календарного року (нині це 1762 грн).

Торік Державна служба з питань праці перевірила 7159 роботодавців з питань додержання мінімального розміру зарплати.

"Під час перевірок виявлені порушення законодавства щодо дотримання мінімального розміру заробітної плати стосовно 768 працівників. Керівникам підприємств, установ, організацій видані приписи на усунення виявлених порушень, складені та передані до суду протоколи про адміністративне правопорушення за частиною першою статті 41 КУпАП, матеріали перевірок надані уповноваженим особам для розгляду та накладання фінансових санкцій відповідно до статті 265 КЗпП України", - зазначив Розенко.

Віце-прем'єр також нагадав, що "2017 року заробітну плату працівникам бюджетної сфери, оплата праці яких здійснюється на основі єдиної тарифної сітки, підвищено в середньому на 20%". 

Читайте також: Програмою Доступні ліки за рік скористалися 8 млн осіб
Читайте також: 250 українських IT-спеціалістів можуть скоро отримати роботу в Ryanair