Війна
3 квітня 2018
Кращий фрукт – це овоч: Оксана Скиталінська про те, як зберегти здоровими мозок, печінку і кишечник
Здоров'я мозку тісно пов’язане зі станом всього організму, нагадує дієтолог.
news-image

Мозок – унікальна складова організму і головний орган, який дозволяє відчувати всю повноту і радості життя, нагадує лікар-дієтолог, спеціаліст із антиейдж-харчування Оксана Скиталінська. Збалансоване харчування - це мало не головна умова для того, щоб мозок добре функціонував, пише «Є!» з посиланням на РБК.

Саме здоров'ю мозку знаменита дієтолог присвятила один зі своїх прямих ефірів на сторінці у Facebook. Під час спілкування із підписниками (за сторінкою лікаря стежать майже 50 тисяч користувачів - ред.) Оксана Скиталінська розповіла про те, яких порад варто дотримуватись, щоб зберегти мозок здоровим.

За словами лікаря, мозок - це орган, який потребує 20% з усього кисню, що поступає в організм. Він потребує безперебійної подачі живильних речовин. Коли говоримо про мозок, то не треба забувати і про здоров'я інших органів, бо все в організмі пов’язане, говорить лікар.

Багато хто каже: "поїм солодощів, бо мозку потрібна глюкоза". Але для того щоб мозок працював добре, йому потрібно, щоб до нього поступали і всі інші необхідні і корисні речовини. Це все ті речовини, про які ми увесь час говоримо і добре знаємо: білки, жири, вуглеводи, вітаміни", - розповідає Оксана Скиталінська. Мозку необхідні і амінокислоти. Із них утворюються нейромедіатори - "посередники", які передають сигнали від однієї нервової клітини до іншої. За словами дієтолога, як надлишок, так і нестача амінокислот, шкодить організму.

"Коли є надлишок амінокислот або дефіцит, то мозок може бути увесь час у збудженому стані або навпаки – у пригніченому. З'являється депресія, людина погано запам’ятовує щось. Буває і безсоння, слабкість, апатія. А іноді – сильна депресія аж до суїцидальних думок", - коментує Оксана
"Перед сном треба максимально щільно закрити штори, вимкнути всі ліхтарики, зробити так, щоб не блимали телефони і вай-фай роутери" - Оксана Скиталынська.

За словами лікаря, гормон мелатонін – ще одна дуже важлива речовина, яка регулює наші рими. Тоді ми міцно спимо і прокидаємося вчасно, а під час сну нервові клітини відпочивають і звільняються від токсичних речовин. Зокрема таких, які можуть у майбутньому призвести до хвороби Альцгеймера, коли відмирають контакти між нервовими клітинами і в результаті людина помирає, абсолютно нічого не пам’ятаючи, каже лікар.

Вона пояснює:

"Тому якщо людина хронічно не висипається, увесь час спить не більше п'яти годин, то нервові клітини не можуть звільнитися від деяких шкідливих речовин. Щоб в організмі утворився мелатонін, мають бути певні умови. Ви можете здивуватися, але мелатонін синтезується не лише у мозку, а також у сітківці ока, у кишечнику і…у апендиксі. Важливо, щоб мелатонін утворювався правильно. А утворюється він найкраще, коли ми спимо у цілковитій темряві".

 Щоб мозок працював добре, необхідне і здоров'я інших органів. Треба, щоб був здоровий кишечник і печінка.

"Для цього треба прибрати із раціону будь-який доданий цукор – тістечка, солодкі води, солодкі соки, тістечка, бублики, тощо. Ті продукти, в які при їх виробництві цукор кладуть величезними дозами. По-друге, треба виключити ту їжу, яка містить велику кількість барвників, консервантів. Це стосується ковбасок і сосисок, бо в них додають консерванти, щоб ті не псувалися. Організму вони дуже шкодять", - звертає увагу лікар.
Найкращим джерелом цукру можуть бути фрукти. Вже на гірший випадок – сухофрукти, але вони часто обробляються певними хімічними речовинами, тому їх теж не варто їсти багато", - пояснює дієтолог. Також у їжі має бути достатньо клітковини.

Зокрема, вона є в яблуках, буряку, вівсяних висівках, морських водоростях.  Крім того, важливо "годувати" свої кишкові мікроорганізми продуками, багатих пребіотиками. Із напоїв ними багатий цикорій, із харчів - топінамбур. Але лікар радить їсти його виключно у сирому вигляді. Приміром, додавати чайну ложечку топінамбуру в салат. Також корисне насіння льону.

Можна додавати не більше чайної ложечки попередньо розмоченого насіння у салат або в йогурти. Насіння також можна збити блендером у вигляді коктейлю з кисломолочними продуктами ябо ягодами. Оздоровлюють мікрофлору кишечника також цибуля, часник.

"Мозок на 60% взагалі складається із жиру, тому жир, який ми вживаємо, має бути максимально хорошої якості. Це не значить, що треба витрачати величезні гроші на дорогі продукти. Омега-3 можна споживати в капсулах. Вони також є у скумбрії, оселедці. Є і рослинні Омега-3 жири. Ними багате насіння льону, насіння чіа, горіхи", - каже Скиталінська. З раціону треба повністю виключити трансжири: маргарин, спред, напівфабрикати, тістечка, листкове тісто. "Жири не просто так потрапляють у наші клітини. Вони між собою конкурують. І може трапитися так, що трансжири можуть витісняти корисні жири, вбудовуються у мембрани нервових клітин, і тоді ці клітини будуть погано функціонувати", – звертає увагу Оксана Скиталінська.

А от споживання звичайної соняшникової олії варто зменшити. Омега-6 – це теж є корисні жири, але їх не має бути багато. 

"Цілющі" ягоди і броколі у сирому вигляді "Є прекрасна формула: кращий фрукт – це овоч. А ягоди – найкраще джерело і цукру, і фруктози, і фітонутрієнтів, і вітаміну С. Ягоди – надзвичайно цінний компонент нашого харчування. Ягоди бажано брати різного кольору. Дуже добре, якщо будуть дикорослими. Пігменти, які надають їм кольорів (фітонутрієнти або поліфеноли) захищають організм від гіпоксії, допомагають розширювати кровоносні судини. Цитрусові також дуже важливі. Особливо - апельсин та грейпфрут. У грейпфруті і апельсині є речовини, які зменшують гіпоксію в мозку". Також усім корисно їсти броколі. У ній є корисна речовина під назвою сульфорафан.

Читайте також:Недоїдання призводить до швидкого старіння шкіри, - вчені