Події
30 березня 2018
Деякі виграші українських нардепів і чиновників у лотерею можуть бути фіктивними
Найбільший джек-пот задекларував нардеп від Самопомочі Павло Кішкар.
news-image

Українські чиновники задекларували близько 8 мільйонів гривень, виграних у лотерею.  Про це пише «Є!» з посиланням на Новое Время.

Найбільші виграші чиновників та нардепів У 2015-2018 роках чиновники та народні депутати вказали у своїх деклараціях виграші в лотереї та на букмекерських ставках на 7 мільйонів 874 тисячі гривень.

Журналісти зібрали декларації 10 можновладців, серед яких значаться й народні депутати. Найбільший джек-пот задекларував нардеп від Самопомочі Павло Кішкар. У своїй декларації за 2015 рік він вказав, що виграв в лотерею більше 1 млн грн. 777 тисяч гривень виграла в лотерею дружина начальника відділу Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Олександра Мороза.

Нардеп від Радикальної партії Ляшка Олексій Ленський у 2015 році виграв в Українській національній лотереї 9,5 тисячі гривень, а у 2016 році майже 500 тисяч гривень. У декларації за 2017 рік сума виграшу у Ленського становила 76,5 тисячі гривень.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко теж виграв у лотерею тричі. 24 жовтня 2017 року він подав декларацію про суттєві зміни, в якій повідомив про три виграші в Українській національній лотереї на загальну суму 571 тисяча гривень.

Сам радикал заявляв, що вигравав на футбольних матчах. У свою чергу, Національне антикорупційне бюро запідозрило Ляшка в декларуванні недостовірної інформації та незаконному збагаченні.

Як розповів в коментарі Радіо НВ журналіст Бигус.info, автор статті Антон Столяр, не всіх у цьому списку підозрюють у шахрайстві. Після перевірки з'ясувалося, що дехто з чиновників дійсно вигравав у лотерею доволі великі суми.

"Ірина Каландирець стовідсотково виграла мільйон, бо про неї навіть була новина на сайті УНЛ. А з Ляшком, наприклад, там цікава історія, що в лотереї віднього відхрестилися, сказали, що він у нас нічого не вигравав. Кішкарем і Ленським правоохоронні органи не займалися, а лише на запит правоохоронних органів лотерея мусить відповісти", - розповів журналіст.

Коментарі юристів Українські політики використовують одну з найпоширеніших у світі схем приховування коштів, заявила в коментарі Радіо НВ юрист Центру протидії корупції Олена Щербан. За її словами, компанії-лотереї та букмекерські контори беруть великі відсотки за таку оборудку. 

"Фактично лотерея видає документ про фіктивний виграш на потрібну суму та ще бере відсоток. Таким чином, власне, і відбуваються перемоги. Є ж іще різні види лотерей. Є тоталізатори, де, наприклад, на футбольних матчах дуже часто відбуваються корупційні речі, коли робляться ставки і комусь, певній категорії осіб за певну плату відомо заздалегідь результат і, відповідно, сума виграшу ділиться", - пояснила Щербан.

 Фактично лотерея видає документ про фіктивний виграш на потрібну суму та ще бере відсоток На думку директора юридичної компанії Де-юре кандидата юридичних наук Георгія Трипульського, дуже важко довести, що виграш був незаконний. У коментарі Радіо НВ він розповів, що самі компанії-лотереї майже неможливо притягнути до кримінальної відповідальності.

"Лотерейники під час виплати виграшу повинні повідомляти про це. І можна перевірити, повідомляли вони про це чи не повідомляли, показували вони його у своїй звітності чи не показували. Якщо компанія показала, що людина виграла і все, які будуть претензії? Швидше тут претензії до того, хто, наприклад, вказує на компанію, що він у ній виграв, а якщо у неї немає, наприклад, цих даних, то тут, відповідно, буде питання щодо походження грошей до тих, хто задекларував такий виграш", - пояснив він.

Раніше міністр фінансів Олександр Данилюк закликав Верховну Раду ухвалити урядовий проект закону про легалізацію лотерейного бізнесу, який уже два роки зареєстрований у парламенті.

Читайте також:Чиновники задекларували 8 мільйонів гривень виграшів в лотерею
   

Читайте також:Американець виграв у лотерею $ 457 млн