Суспільство
28 лютого 2018
Справа про постачання кокаїну через посольство РФ в Аргентині: імовірний організатор контрабанди стверджує, що купував партію кави
Андрій Ковальчук заперечує, що він організував скандальну контрабанду кокаїну.
news-image

Фігурант "кокаїнового скандалу" в Аргентині Андрій Ковальчук заперечує свою провину в контрабанді наркотиків. Він стверджує, що закупив в Аргентині партію кави, яку мали доправити літаком у Москву. Про це повідомляє "Росбалт", посилаючись на власні джерела, передає «Є!».

За словами Ковальчука, у липні 2016 року він придбав у Буенос-Айресі партію кави, сигар і коньяку. Він заявив, що факт купівлі підтверджують чеки та свідчення очевидців. Вантаж розмістили в підсобному приміщенні школи при посольстві, де тоді працював завгоспом приятель Ковальчука Алі Аб'янов. У листопаді того самого року Аб'янова звільнили, і під час передавання справ новому завгоспу він попередив, що в приміщенні зберігаються речі Ковальчука.

Андрій Ковальчук запевнив, що жодного стосунку до наркотиків не має. Він додав, що доступ до приміщення мало багато працівників, і припустив, що хтось підмінив партію кави на кокаїн. Він заявив, що неодноразово намагався забрати свій товар, але йому відмовляли.

До грудня 2017 року в приміщеннях скупчилися речі й інших колишніх співробітників посольства Аргентини, включно з Аб'яновим. Для їх транспортування в Москву Ковальчук найняв приватний літак.

За інформацією "Росбалта", Ковальчук планував найближчим часом прилетіти в Москву і дати свідчення, але через скандал вирішив відкласти поїздку. За даними ФСБ РФ, зараз Ковальчук перебуває в Німеччині.

Про кримінальну справу щодо міжнародної торгівлі наркотиками, у якій фігурують російські дипломати,стало відомо 22 лютого. Розслідування почали у грудні 2016 року, коли посол Росії в Аргентині Віктор Коронеллі виявив 12 валіз із наркотиком у будівлі посольської школи.

Коронеллі повідомив про підозрілу знахідку аргентинську владу. Та виявила у валізах 389 кг кокаїну, вартість якого в Росії могла становити приблизно €50 млн.

22 лютого аргентинські ЗМІ повідомили, що правоохоронці Аргентини і РФ провели спільну операцію та не дали налагодити наркотрафік через російське посольство в Буенос-Айресі. Партію наркотику могли заготовити для реалізації на чемпіонаті світу з футболу у РФ улітку цього року, коли ціна вантажу зросла б у кілька разів.