Суспільство
17 лютого 2018
Жахливі наслідки негоди: лісники Черкащини досі ліквідовують результати січневих снігопадів
Найбільше втрат зазнало Свидівське лісництво.
news-image

Жителі Черкащини досі оговтуються від січневої негоди. Тоді від сніголаму постраждали дерева на площі 4 тисячі гектарів у 5 лісових господарствах області. Цей збиток уже назвали наймасштабнішим за останні 50 років.

Такого сніголаму на Черкащині не бачили півстоліття. На дороги та електролінії впало понад тисячу дерев. Проте найбільше постраждали ліси. Від мокрого снігу дерева ламалися як сірники, падали десятками і це просто щаслива випадковість, що ніхто не постраждав, передає «Є!» посилаючись на 24 Канал.

Деревам переламувало стовбури або виривало їх з корінням. Дерева просто падали на проїжджу частину. На території Черкаської області 5 підприємств лісового господарства постраждали від цього лиха, – зазначив начальник Черкаського обласного управління лісового господарства Олександр Дзюбенко.

Черкаські лісники, спільно з дорожниками та енергетиками продовжують розчищати території від таких дерев. Говорять, що швидко з цим упоратися не вийде, адже наслідки негоди дуже значні.

Найбільше втрат зазнало Свидівське лісництво, тут полягла половина насаджень. Уже місяць лісники спилюють уламки сосен та вивозять їх. Викорчовувати, та спилювати пошкоджені дерева треба якнайшвидше, адже навесні в них почнуть плодитися шкідники.

Розпиляну деревину реалізують на щоквартальних аукціонах, найближчий у Черкасах призначений на початок березня. Усі звалені дерева планують прибрати до літа. Втім, лісники не впевнені, що це вдасться зробити вчасно, хоча їм допомагають і рятівники. Адже у деяких місцях ліс через падіння дерев став непрохідним, тому повністю оцінити масштаби робіт наразі неможливо.